Цвијановић: Општина Лакташи са визијом развоја

СРНА
Цвијановић: Општина Лакташи са визијом развоја

Лакташи - Општина Лакташи има визију развоја и показује све што је потребно Влади Републике Српске да би остварила партнерство са локалном заједницом, изјавила је премијер Српске Жељка Цвијановић поводом Дана општине - 23. априла.

Цвијановићева је на свечаној академији поводом Дана општине Лакташи изразила задовољство сарадњом Владе са овом локалном заједницом, што није било тешко, јер у Лакташима за то постоје предуслови, међу којима су активизам, иницијатива и свијест о потреби за партнерством.

"На нашим просторима имати дан општине и живјети у слободи значи нешто више него на другим просторима. Развој сваке локалне заједнице је и развој Републике Српске", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је дан сваке општине истовремено и дан Републике, јер је свака локална заједница унијела у њу свој идентитет.

"Ма како били локалпатриоти или интернационалисти, морамо да разумијемо да је Република Српска оквир који гарантује наш живот и развој, а да су локалне заједнице у функцији одржања тог великог индентитета", поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Српска, упркос тешким условима свјетске економске кризе, која је захватила и много јаче привреде, успјела да преживи најтежи кризни период, што улива наду да ће се живот грађана полако побољшавати.

"Успјели смо да одржимо и стабилност буџета, и да чак уведемо одређене мјере за растерећење привреде, али нисмо изгубили ни осјећај да реагујемо према социјално угроженима", подсјетила је Цвијановићева.

Начелник општине Лакташи Милован Тополовић рекао је да је ово млада локална заједница, али да је у кратком времену постала веома препознатљива и развијена, са добрим људским ресурсима за даљи развој.

Он је прецизирао да је у општини Лакташи, у којој живи око 40.000 становника, око 10.000 запослених, од којих 80 одсто ради у реалном сектору, док је на трећем мјесту по пуњењу буџета Српске и са најмањим процентом незапослених.

"Покривеност увоза извозом је 42 одсто. Ови показатељи говоре да је у општини јака привредна активност и да је повољан привредни амбијент. Свакао да може и боље, али ме радује да имамо јасно дефинисану визију развоја за будућност", рекао је Тополовић.

Он је напоменуо да на подручју општине ради око 500 регистрованих привредних субјеката, који спадају међу највеће у БиХ, и око 800 занатских радњи, а да је проценат незапослености 22 одсто.

Говорећи о перспективама развоја општине у наредном периоду, Тополовић је навео да је акценат стављен на израду планских и стратешких аката, те да је недавно усвојеном Стратегијом развоја општине јасно дефинисана визија у наредних 10 година.

"Искрено се надам да ова општина има шансу и да ћемо већ идуће године бити у прилици да проценат незапослености буде знатно мањи", поручио је Тополовић, честитајући грађанима Дан општине.

Он је изразио задовољство реализацијом програма Европске инвестиционе банке за рјешавање питања водоснабдијевања и канализације на подручју општине.

На академији су додијељене плакета општине за допринос развоју културе књижевници и сликарки Драгојли Поповић и глумцу Тихомиру Станићу, плакета за допринос развоју пољопривреде Радовану Јекићу, те диплома "Златни цвијет младости" за остварења у умјетности Валентини Милекић.

Постхумно су додијељене плакета за допринос у умјетности и култури Васи Поповићу и плакета за хумана дјела и исказану храброст Небојши Гребенару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана