Cvijanović: I dalje ćemo raditi na poboljšanju uslova u školama

Srna
Cvijanović: I dalje ćemo raditi na poboljšanju uslova u školama

Teslić - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Tesliću da će republička vlast i u narednom periodu aktivno raditi na poboljšanju uslova u školskim objektima da bi se đacima i nastavnom osoblju obezbijedili što bolji uslovi za učenje i rad.

“Sada, kada smo izašli iz krize definitivno možemo ići u još veća ulaganja u školske objekte. U posljednjih 10 godina širom Srpske su realizovani brojni projekti sanacije škola. Evidentiramo i dalje šta su potrebe i sigurna sam da ćemo u naredne tri do četiri godine moći da kažemo da smo svugdje u Srpskoj uradili neki uspješan i koristan školski projekat”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je zadovoljna sastankom koji je u Srednjoškolskom centru u Tesliću održala sa direktorima svih škola o ulaganjima u školske objekte, koja će biti realizovana u ovoj godini.

Cvijanovićeva je rekla da je ciljni period za realizaciju školskih projekata u vrijednosti većoj od 800.000 KM vrijeme raspusta, kako bi pojedine škole u Tesliću bile sanirane do početka sljedeće godine.

Ona je dodala da će samo za radove na Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Tesliću biti izdvojeno 600.000 KM.

“Ta sredstva su dobijena od Srbije i tu će raditi fiskulturna dvorana, nadogradnja učionica...”, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Srednjoškolskom centru, ona je navela da će se ići u realizaciju projekta saniranja krova amfitetatra.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je razgovarala sa mladim i talentovanim učenicima Srednjoškolskog centra koji su zabilježili odlične rezultate - Nevenom Radešić, maturantom lokalne Gimnazije koja je osvojila treće mjesto na evropskoj matematičkoj olimpijadi u Ukrajini, i Ognjenom Lazićem, učenikom trećeg razreda srednje škole “Nikola Tesla” - smjer mehantronika koji je izumio aplikaciju za brzo čitanje koja će uskoro biti dostupna na “Gugl plej storu”.

“Oni znaju šta hoće i biće im pružena institucionalna podrška u njihovom razvoju. To su dvoje mladih, kreativnih i dobro organizovanih đaka koji žele da postignu uspjehe. Kao takvi zaslužuju pažnju institucija i kao predsjednik Republike njima i sličnim mladim i ambicioznim ljudima u Srpskoj biću podrška u njihovim postignućima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je bilo zadovoljstvo razgovarati sa Radešićevom i Lazićem, koji je lani predstavio svoju inovaciju “štap za slijepe osobe”, koja je privukla veliku pažnju javnosti na “Inostu mladih”.

“Njegova aplikacija za brzo čitanje je veoma korisna i pokazuje svu inventivnost đaka u Srpskoj. Nevena je dobitnik niza priznanja iz matematike i biće u fokus naše pažnje. Oni imaju svoju budućnost u Srpskoj i preporučili smo im da ostanu ovdje i posvete se usvajanju novih znanja”, naglasio je Rajčević.

On je rekao da su u fokusu Vlade svi oni koji se bave naukama koje donose ekonomsku vrijednost.

“Laziću će resorno ministarstvo donirati savremeni računar da bi razvio nove verzije svoje aplikacije i biće podržan i finansijski. Nevena će biti podržana u smislu stipendiranja njenih daljih studija”, naglasio je Rajčević.

Nevena Radešić je rekla da redovno učestvuje na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, te da je počastvovana posjetom predsjednika i resornog ministra.

“To nam veoma znači i govori da je naš rad prepoznat”, rekla je Radešićeva i dodala da će studirati matematiku, najvjerovatnije u Srpskoj s ciljem da doprinese razvoju ovdašnjeg društva.

Ognjen Lazić je rekao da podrška vlasti puno znači mladim inovatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana