Crvena paprika siguran posao

Ljiljana Aleksić
Crvena paprika siguran posao

Bijeljina - Šansu da se zaposli, oživi poljoprivrednu proizvodnju, ali i obezbijedi plasman proizvoda na tržište imaće određen broj nezaposlenih sa područja Bijeljine ako u narednom periodu počnu sa proizvodnjom crvene paprike, veoma tražene u prehrambenoj industriji.

Oni će kroz projekat, koji zajedno sprovode Centri civilnih inicijativa, grad Bijeljina, bijeljinska filijala Zavoda za zapošljavanje, Prehrambena industrija „Sava Semberija“ i Ustanova za obrazovanje odraslih „Dositej“ iz Bijeljine, imati siguran plasman proizvoda na tržište te potrebnu edukaciju i podršku koja će pratiti proizvodni proces.

Nakon sugestija poljoprivrednih proizvođača, javni poziv za podizanje zasada i proizvodnju crvene paprike je ponovljen 5. decembra i trajaće do kraja ove godine.

- Mi smo sada u ovom ponovljenom pozivu modifikovali uslove. Tako je smanjena obaveza korisnika programa da se nakon ciklusa proizvodnje i prodaje crvene paprike preregistruje iz nekomercijalnog u komercijalno gazdinstvo na 12 mjeseci. Taj uslov je olakšan na sugestiju poljoprivrednika - rekla je koordinatorka projekta u ime Centara civilnih inicijativa Ana Lučić.

Dodala je da je u prvom pozivu, koji je bio raspisan 1. novembra, uslov bio da aplikant mora da ima nekomercijalno gazdinstvo registrovano najmanje šest mjeseci prije prijave na ovaj javni poziv, a sada je potrebno da ima registrovano nekomercijalno gazdinstvo u trenutku podnošenja prijave.

- Takođe, podnosilac prijave ne mora biti vlasnik zemlje, već može da ima pravo raspolaganja korišćenja zemljišta da bi mogao da zasadi papriku - rekla je ona.

Grad Bijeljina učestvuje u projektu sa oko 27.000 evra. Kada prođu cjelokupan proces proizvodnje, partner u projektu „Sava Semberija“ otkupiće sav rod.

- Cilj Gradske uprave u Bijeljini jeste da bude uspostavljena saradnja između proizvođača i prerađivača, što je ovim projektom omogućeno, ali i da se da šansa za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje nezaposlenosti - rekao je Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

U Zavodu za zapošljavanje podržavaju projekte ovakve vrste, a tokom protekle dvije godine u Bijeljini je kroz različite projekte, koji su realizovani s ciljem smanjenja nezaposlenosti, uložio oko 1,5 miliona KM.

- Uslovi koje podnosilac mora da ispuni su da je aktivni tražilac posla na Zavodu za zapošljavanje u Bijeljini te da je nosilac nekomercijalnog gazdinstva, da posjeduje 2,5 dunuma zemljišta na kojem će proizvoditi crvenu papriku te da ima prebivalište u Bijeljini - rekao je viši stručni saradnik u Filijali bijeljinskog Zavoda za zapošljavanje Željko Kusturić.

Prema njegovim riječima, semberski poljoprivrednici su iskazali veliko interesovanje za ovaj projekat, posebno nakon modifikovanja uslova za prijavu na ponovljenom javnom pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana