Црвена паприка сигуран посао

Црвена паприка сигуран посао 09.12.2017 14:35 | Љиљана Алексић

Бијељина - Шансу да се запосли, оживи пољопривредну производњу, али и обезбиједи пласман производа на тржиште имаће одређен број незапослених са подручја Бијељине ако у наредном периоду почну са производњом црвене паприке, веома тражене у прехрамбеној индустрији.

Они ће кроз пројекат, који заједно спроводе Центри цивилних иницијатива, град Бијељина, бијељинска филијала Завода за запошљавање, Прехрамбена индустрија „Сава Семберија“ и Установа за образовање одраслих „Доситеј“ из Бијељине, имати сигуран пласман производа на тржиште те потребну едукацију и подршку која ће пратити производни процес.

Након сугестија пољопривредних произвођача, јавни позив за подизање засада и производњу црвене паприке је поновљен 5. децембра и трајаће до краја ове године.

- Ми смо сада у овом поновљеном позиву модификовали услове. Тако је смањена обавеза корисника програма да се након циклуса производње и продаје црвене паприке пререгиструје из некомерцијалног у комерцијално газдинство на 12 мјесеци. Тај услов је олакшан на сугестију пољопривредника - рекла је координаторка пројекта у име Центара цивилних иницијатива Ана Лучић.

Додала је да је у првом позиву, који је био расписан 1. новембра, услов био да апликант мора да има некомерцијално газдинство регистровано најмање шест мјесеци прије пријаве на овај јавни позив, а сада је потребно да има регистровано некомерцијално газдинство у тренутку подношења пријаве.

- Такође, подносилац пријаве не мора бити власник земље, већ може да има право располагања коришћења земљишта да би могао да засади паприку - рекла је она.

Град Бијељина учествује у пројекту са око 27.000 евра. Када прођу цјелокупан процес производње, партнер у пројекту „Сава Семберија“ откупиће сав род.

- Циљ Градске управе у Бијељини јесте да буде успостављена сарадња између произвођача и прерађивача, што је овим пројектом омогућено, али и да се да шанса за оживљавање пољопривредне производње и смањење незапослености - рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду.

У Заводу за запошљавање подржавају пројекте овакве врсте, а током протекле двије године у Бијељини је кроз различите пројекте, који су реализовани с циљем смањења незапослености, уложио око 1,5 милиона КМ.

- Услови које подносилац мора да испуни су да је активни тражилац посла на Заводу за запошљавање у Бијељини те да је носилац некомерцијалног газдинства, да посједује 2,5 дунума земљишта на којем ће производити црвену паприку те да има пребивалиште у Бијељини - рекао је виши стручни сарадник у Филијали бијељинског Завода за запошљавање Жељко Кустурић.

Према његовим ријечима, семберски пољопривредници су исказали велико интересовање за овај пројекат, посебно након модификовања услова за пријаву на поновљеном јавном позиву.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица