Црвена паприка сигуран посао

Љиљана Алексић
Црвена паприка сигуран посао

Бијељина - Шансу да се запосли, оживи пољопривредну производњу, али и обезбиједи пласман производа на тржиште имаће одређен број незапослених са подручја Бијељине ако у наредном периоду почну са производњом црвене паприке, веома тражене у прехрамбеној индустрији.

Они ће кроз пројекат, који заједно спроводе Центри цивилних иницијатива, град Бијељина, бијељинска филијала Завода за запошљавање, Прехрамбена индустрија „Сава Семберија“ и Установа за образовање одраслих „Доситеј“ из Бијељине, имати сигуран пласман производа на тржиште те потребну едукацију и подршку која ће пратити производни процес.

Након сугестија пољопривредних произвођача, јавни позив за подизање засада и производњу црвене паприке је поновљен 5. децембра и трајаће до краја ове године.

- Ми смо сада у овом поновљеном позиву модификовали услове. Тако је смањена обавеза корисника програма да се након циклуса производње и продаје црвене паприке пререгиструје из некомерцијалног у комерцијално газдинство на 12 мјесеци. Тај услов је олакшан на сугестију пољопривредника - рекла је координаторка пројекта у име Центара цивилних иницијатива Ана Лучић.

Додала је да је у првом позиву, који је био расписан 1. новембра, услов био да апликант мора да има некомерцијално газдинство регистровано најмање шест мјесеци прије пријаве на овај јавни позив, а сада је потребно да има регистровано некомерцијално газдинство у тренутку подношења пријаве.

- Такође, подносилац пријаве не мора бити власник земље, већ може да има право располагања коришћења земљишта да би могао да засади паприку - рекла је она.

Град Бијељина учествује у пројекту са око 27.000 евра. Када прођу цјелокупан процес производње, партнер у пројекту „Сава Семберија“ откупиће сав род.

- Циљ Градске управе у Бијељини јесте да буде успостављена сарадња између произвођача и прерађивача, што је овим пројектом омогућено, али и да се да шанса за оживљавање пољопривредне производње и смањење незапослености - рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду.

У Заводу за запошљавање подржавају пројекте овакве врсте, а током протекле двије године у Бијељини је кроз различите пројекте, који су реализовани с циљем смањења незапослености, уложио око 1,5 милиона КМ.

- Услови које подносилац мора да испуни су да је активни тражилац посла на Заводу за запошљавање у Бијељини те да је носилац некомерцијалног газдинства, да посједује 2,5 дунума земљишта на којем ће производити црвену паприку те да има пребивалиште у Бијељини - рекао је виши стручни сарадник у Филијали бијељинског Завода за запошљавање Жељко Кустурић.

Према његовим ријечима, семберски пољопривредници су исказали велико интересовање за овај пројекат, посебно након модификовања услова за пријаву на поновљеном јавном позиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана