Crkvena zvona vraćaju nadu u selo Trijebanj kod Stoca

M. L.
Crkvena zvona vraćaju nadu u selo Trijebanj kod Stoca

Stolac - U crkvi Svetog Nikole u selu Trijebanj kod Stoca osveštano je zvono nakon čega je služena liturgija kojoj je prisustvovao veliki broj Srba povratnika.

Došli su iz Trijebnja i susjednog sela Kozice i skromnim prilozima pomogli obnovu crkve. Liturgiju su služili iguman Danilo, otac Lazar iz manastira Žitomislić i paroh stolačke parohije Aleksandar Gajić.

Jedan od organizatora Željko Šakota kazao je da je ovaj događaj od velikog značaja za sve stanovnike sela Trijebanj i Kozice, te da predstoji još posla na obnovi crkve.

- Čeka nas dosta posla oko rekonstrukcije pomoćnih objekata i fresaka, čiji fragmenti su sačuvani u manastiru Žitomislić - rekao je Šakota.

Crkva je izgrađena u 13. i 14. vijeku, a svoju prvu liturgiju u njoj je služio sveti Vasilije Ostroški. Proglašena je nacionalnim spomenikom, ali je srušena 1993. godine. Njene freske bile su najstarije u BiH i ponovo će krasiti zidove. Prilog za hram dali su i članovi porodica Kuzman i Radišić, potomci ktitora crkve iz 16. vijeka, koji su prisustvovali liturgiji i osveštanju zvona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana