Crkva u trebinjskom selu Kočela nakon šest vijekova ponovo pod krovom

nezavisne.com
Crkva u trebinjskom selu Kočela nakon šest vijekova ponovo pod krovom

Trebinje - U selu Kočela, nadomak Trebinja, pokrivena je crkva svete Varvare iz 15. vijeka, jedna od najstarijih bogomolja trebinjskoga kraja.

Crkvu u ovom selu, iako se nalazi usred pravoslavnog groblja, svojatali su dugo i katolici, sve dok prije desetak godina nisu urađena obimna arheološka istraživanja kojima je utvrđeno da pripada pravoslavnoj religiji.

Sveukupna investicija obnove crkve koštala je oko 50.000 maraka, za šta je Gradska uprava Trebinja, kroz materijal i novčanu potporu, izdvojila polovinu sredstava, a ostatak su obezbijedili mještani i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

"Crkvu je djelimično zaštitila i država, ali smo mi i bez toga obilježili svaki kamen koji je ostao od stare građevine i vratili ga na njegovo staro mjesto, a ostatak, kamene igle i sva nedostajuća kamena konstrukcija, zajedno sa krovom koji smo uradili u duhu tog starog vremena od kamene ploče, doradili smo nanovo", kaže predsjednik Crkvenog odbora Kočela Dejan Tarana.

Iako ne postoji nijedna fotografija koja bi posvjedočila kako je crkva zaista izgledala, po ostacima je vidljivo kako je unutra bila poćemerena, pa je tako i urađeno, a zvonik, krov i otvori rade se nanovo, po ugledu na ostale hercegovačke crkve iz starih vremena.

"Radovi su počeli u maju, pod blagoslovom episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a dovršenu crkvu će, akobogda, sveštati naš novi episkop Dimitrije, ali nam nakon grubih građevinskih radova sada preostaju unutrašnji, fini radovi i uređenje, unutrašnje i vanjsko", dodaje Tarana.

Crkvu u potpunosti planiraju da završe do kraja ove godine, tako da mještani Kočela planiraju da bude sveštana oko Božića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana