Чопор вукова пријети подгрмечким селима

Чопор вукова пријети подгрмечким селима 24.02.2018 10:07 | Срна

Сански Мост - У околици неколико подгрмечких села у близини Лушци Паланке, двадесетак километара од Санског Моста, ових дана је примијећен чопор вукова, који су се у неколико наврата приближили имањима, што је узнемирило мјештане тих села.

Они су забринути јер страхују да би вукови могли напасти стоку, с обзиром на то да су примијећени вучји трагови у близини неколико штала у том селу, а нестало је и неколико паса чувара.

Према ријечима секретара мјесне заједнице Лушци Паланка Борислава Тешића, у протеклим годинама се догађало да вукови нападну овце и другу стоку, а једном приликом су провалили у шталу те усмртили неколико говеда.

У Ловачком друштву "Сана" су потврдили како су примили дојаву мјештана те су упутили екипу ловаца на лице мјеста, која је пронашла трагове у снијегу.

"Вукови су се у међувремену вратили у шуму, а немамо дојаву о томе да су напали домаће животиње. Пратићемо ситуацију у наредном периоду", истичу у овом друштву.

Додају како оваква ситуација није необична у зимском периоду, јер су вукови у потрази за храном те се власницима стоке савјетује опрез.

Наиме, сњежни покривач на обронцима Грмеча на појединим мјестима достиже преко једног метра, па вукови у таквим условима тешко долазе до хране. Због тога се у потрази за њом спуштају у ниже предјеле, а из разлога што је велики број домаћинстава на овом простору разрушен и напуштен током протеклог рата вукови без страха долазе на рубове овдашњих насеља.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица