Čisti kanali sprečavaju višemilionsku štetu u Srpcu

D. J.
Čisti kanali sprečavaju višemilionsku štetu u Srpcu

Srbac - Neuređena kanalska mreža i zapušteni odvodni kanali, koji nisu čišćeni decenijama, jedan su od glavnih uzroka što se Srbac neprestano nalazi na udaru poplava, koje pričinjavaju višemilionsku štetu.

Da bi se tome konačno stalo u kraj krenulo se sa intenzivnim radovima na njihovom čišćenju, zbog čega je samo u proteklih nekoliko mjeseci uloženo više od 100.000 KM u krčenje i izmuljivanje kanalske mreže.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u posljednjim danima prošle godine završeno čišćenje odvodnog kanala Brnjavica u dužini od jednog kilometra, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 22.000 KM.

- Riječ je o rizičnom području, koje je u slučajevima povišenog vodostaja dovodilo u opasnost ljude i materijalna dobra na potezu od ušća u rječicu Savicu do magistralnog puta Srbac - Nova Topola. Prije toga smo završili sanaciju kanala Kosolinac i Ina u dužini od 1.800 metara i izgradnju kamene obaloutvrde u Smajincima u dužini od 40 metara da bismo spriječili plavljenje više sela i gradskog područja, a radovi su koštali oko 70.000 KM - rekao je Dragosavljević.

On je istakao da je iz opštinskog budžeta izdvojeno 20.000 KM i za krčenje šiblja i rastinja u odvodnom kanalu u Bardači u dužini od dva kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana