Ćiro oživljava Visoku Krajinu

Vesna Kevac
Ćiro oživljava Visoku Krajinu

ISTOČNI DRVAR - Otkada je u Srnetici, koja je udaljena 12 kilometara od Istočnog Drvara, 1976. godine ukinuta uskotračna pruga, ona je pretvorena u "mrtvo mjesto, varoš koje više nema". Posljednji stanovnik Srnetice bio je Blaže Đaković, koji je umro prije 20 godina. Bivši stanovnici ovog mjesta odlučili su da ožive Srneticu i prugu, tako da iduće godine treba početi rekonstrukcija pruge.

Srnetica je nekad bila najveći željeznički čvor na uskotračnoj pruzi u jugoistočnoj Evropi. Pruga je pravljena za vrijeme Austrougarske. Šezdesetih godina prošlog vijeka, Srnetica je imala 2.500 stanovnika, a na željeznici je radilo 3000 radnika, koliko danas imaju "Željeznice Republike Srpske". Srnetica je imala crkvu, prodavnicu, restoran, ambulantu, mjesnu kancelariju, poštu, apoteku, bioskopsku salu...

Predsjednik "Udruženja za obnovu pruge Srnetica-Mliništa-Šipovo" Boro Dakić rekao je da im je namjera da obnove prugu u turističke svrhe i da ovdje ponovo upale plamen života koji se počeo gasiti ukidanjem "ćire".

- Obnovom uskotračne pruge na ovim prostorima doći će do razvoja turizma. Ovdje bi dolazilo mnogo ljudi, a bilo bi i novih radnih mjesta - kaže Boro Dakić.

Prema njegovim riječima, ideju je podržala i Vlada RS, koja je i osnovala Javno preduzeće "Pruga uskog kolosijeka Srnetica-Mliništa-Šipovo", a Boru Dakića izabrala za v.d. direktora.

U prvoj fazi biće obnovljene dvije dionice i to Vrletnica-Srnetica-Potoci u dužini od 20,5 km, i Mliništa-Podovi-izvor Plive u dužini od 23 km dok bi u drugoj fazi bila spojena dionica od Potoka do Mliništa. Tako da bi kompletna pruga, od Vrletine do Sokočnice, bila dugačka 76 kilometara.

- Nekada je ovdje bujao život. Sad je sve pusto i napušteno. Do prije ovog rata ovdje je bilo dvadesetak stanova, ali to je tokom rata devastirano, tako da ovdje nema baš ništa - rekao je Dragan Lukač iz Potoka.

U Srnetici je nekada živio i Živko Keleč, koji se sjeća da je pored bioskopske sale bila sala sa televizorom koja je svako veče bila puna.

Načelnik

Načelnik opštine Istočni Drvar, Đuro Josipović, nekada se vozio "ćirom", a sve su prilike da će opet sjesti u njega.

- Putovao tom prugom od Drvara do Užica, Nikšića i dalje. Bili su vagoni za gospodu, prevoz običnih građana i za prevoz robe. Ukidanjem pruge obećan je asfaltni put koji nikad nije ni počet da se gradi, pa je sad Istočni Drvar jedina opština u RS koja nema asfaltni put kojim bi bila povezana sa bilo kojim mjestom u bližoj okolini - priča Ćuro Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana