Ћиро оживљава Високу Крајину

Весна Кевац
Ћиро оживљава Високу Крајину

ИСТОЧНИ ДРВAР - Откада је у Срнетици, која је удаљена 12 километара од Источног Дрвара, 1976. године укинута ускотрачна пруга, она је претворена у "мртво мјесто, варош које више нема". Посљедњи становник Срнетице био је Блаже Ђаковић, који је умро прије 20 година. Бивши становници овог мјеста одлучили су да оживе Срнетицу и пругу, тако да идуће године треба почети реконструкција пруге.

Срнетица је некад била највећи жељезнички чвор на ускотрачној прузи у југоисточној Европи. Пруга је прављена за вријеме Aустроугарске. Шездесетих година прошлог вијека, Срнетица је имала 2.500 становника, а на жељезници је радило 3000 радника, колико данас имају "Жељезнице Републике Српске". Срнетица је имала цркву, продавницу, ресторан, амбуланту, мјесну канцеларију, пошту, апотеку, биоскопску салу...

Предсједник "Удружења за обнову пруге Срнетица-Млиништа-Шипово" Боро Дакић рекао је да им је намјера да обнове пругу у туристичке сврхе и да овдје поново упале пламен живота који се почео гасити укидањем "ћире".

- Обновом ускотрачне пруге на овим просторима доћи ће до развоја туризма. Овдје би долазило много људи, а било би и нових радних мјеста - каже Боро Дакић.

Према његовим ријечима, идеју је подржала и Влада РС, која је и основала Јавно предузеће "Пруга уског колосијека Срнетица-Млиништа-Шипово", а Бору Дакића изабрала за в.д. директора.

У првој фази биће обновљене двије дионице и то Врлетница-Срнетица-Потоци у дужини од 20,5 км, и Млиништа-Подови-извор Пливе у дужини од 23 км док би у другој фази била спојена дионица од Потока до Млиништа. Тако да би комплетна пруга, од Врлетине до Сокочнице, била дугачка 76 километара.

- Некада је овдје бујао живот. Сад је све пусто и напуштено. До прије овог рата овдје је било двадесетак станова, али то је током рата девастирано, тако да овдје нема баш ништа - рекао је Драган Лукач из Потока.

У Срнетици је некада живио и Живко Келеч, који се сјећа да је поред биоскопске сале била сала са телевизором која је свако вече била пуна.

Начелник

Начелник општине Источни Дрвар, Ђуро Јосиповић, некада се возио "ћиром", а све су прилике да ће опет сјести у њега.

- Путовао том пругом од Дрвара до Ужица, Никшића и даље. Били су вагони за господу, превоз обичних грађана и за превоз робе. Укидањем пруге обећан је асфалтни пут који никад није ни почет да се гради, па је сад Источни Дрвар једина општина у РС која нема асфалтни пут којим би била повезана са било којим мјестом у ближој околини - прича Ћуро Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана