Циљ нова радна мјеста и бољи услови за мјештане Српца

Дејан Јовичић
Циљ нова радна мјеста и бољи услови за мјештане Српца

Србац - Општински развојни тим у Српцу планира да у наредне двије године привуче најмање 25 инвеститора који би показали интерес за улагање у ову општину, а очекује се да ће бити реализовано најмање пет нових инвестиција које ће довести до отварања нових радних мјеста.

Ово је један од стратешких циљева из ревидиране стратегије развоја општине Србац до 2020. године на којој је рађено годину у сарадњи са УНДП БиХ.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да је стратегија развоја израђена 2011. године на десетогодишњи период, али се указала потреба да фокус развоја и стратешки циљеви буду ревидирани и усклађени са садашњим потребама и могућностима.

- Будући да је наша општина претежно пољопривредни крај, посебно смо се базирали на ову област и планирали да број регистрованих пољопривредних газдинстава и укупан обим пољопривредне производње порасте за десет одсто у односу на прошлу годину. Такође је планирано да се отвори најмање 30 нових радних мјеста у пољопривреди - рекао је Драгосављевић.

Када је ријеч о унапређењу друштвене и комуналне инфраструктуре, један од приоритета је израда и усвајање просторног плана општине Србац до 2020. године, ширење водоводне мреже и прикључење на градски водовод мјештана Ћукала, Жупског Разбоја, Разбоја Љевчанског, Кукуља и Лилића те проширење мреже асфалтираних саобраћајница.

Радиће се и на унапређењу електроенергетске мреже у јужном дијелу општине, а један од циљева је да до 2020. покривеност канализационом мрежом буде већа за десет одсто.

- Планирали смо и уређење каналске мреже, регулацију водотока и реконструкцију савског и врбаског насипа, заштиту изворишта питке воде и побољшање збрињавања чврстог отпада. У плану је изградња објекта у којем ће се до 2020. године сортирати најмање десет одсто чврстог отпада, а трогодишњим развојним планом се предвиђа да се за најмање 20 одсто смање трошкови одвоза комуналног отпада на депонију у Рамиће - рекао је Драгосављевић.

Он истиче да ће се радити и на унапређењу енергетске ефикасности, а међу очекиваним исходима је смањење расхода јавних предузећа и установа за струју за 20 одсто и смањење расхода за јавну расвјету за најмање десет одсто.

Унаприједиће се и образовни, културни и спортски садржаји, а у плану је да најмање 30 одсто ученика основних и средњих школа до 2020. године похађа наставу у реконструисаним и опремљеним просторијама.

- Планирано је да се уведе најмање један нови смјер са 25 ученика у Центру средњих школа у складу са потребама привреде и унаприједи пракса у најмање два програма образовања у средњој школи кроз коју ће проћи барем 50 ученика. Очекујемо да ће за десет одсто бити повећан број културних и спортских догађаја и да ће порасти број чланова културних и спортских друштава за најмање пет одсто годишње - рекао је он.

Драгосављевић додаје да би најмање три социјално угрожене породице требало да буду стамбено збринуте и да ће бити унапријеђено материјално стање до 2020. године за десет одсто социјално угроженог становништва.

Финансијски оквир стратегије је усклађен са општинским буџетом и реалним могућностима за коришћење средстава из буџета РС, грантова међународних организација, донаторским средствима и другим екстерним изворима финансирања.

Израда

У изради ревидиране стратегије развоја учествовале су бројне организације из Српца које су достављале своје пројектне идеје. Ревидирана стратегија развоја требало би да се нађе на дневном реду наредне сједнице Скупштине општине Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана