Cijene šarana skaču do posta

Anita Janković-Rečević
Cijene šarana skaču do posta

Banjaluka - Ribari u Srpskoj najavljuju da će zbog smanjene proizvodnje ribe, naročito šarana, cijene ove namirnice, nezaobilazne na posnim trpezama, znatno skočiti pred božićni post i Nikoljdan.

Ističu da je domaća proizvodnja ribe sve ugroženija, što doprinosi manjku ovog proizvoda na tržištu i rastu cijena.

Vlasnik banjalučke ribarnice "Alas" Đoko Vučić kaže da se kilogram šarana trenutno prodaje po cijeni od devet maraka, dok je lani u ovo doba koštao sedam KM.

- Do poskupljenja je došlo proljetos. U veleprodaji je poskupjela i pastrmka za desetak odsto, ali nismo dizali cijenu, koja se kreće od osam i po do deset KM po kilogramu. Ako dobavljači opet poskupe, moraćemo i mi - rekao je Vučić.

Ističe da šarana za sada ima, ali pitanje je šta će biti kad nastupi post i potražnja se utrostruči.

Cijene ribe u Bijeljini jednake su kao u Banjaluci, a u bijeljinskoj ribarnici "Željko" ističu da će cijene pred post sigurno ići nagore.

- Ribnjaci "Saničani" su proizvodili po 220 vagona šarana, a sada nemaju ni dva. Znatno je smanjena i proizvodnja u ribnjacima u Prnjavoru. Ako budemo prodavali uvoznog šarana, cijena će sigurno skočiti - tvrdi radnik ove bijeljinske ribarnice Milan Jovanović. Vlasnik preduzeća "Ribarstvo Marjanović", koji ima ribnjake u Bileći, Staniša Marjanović slaže se s tvrdnjom da će šaran poskupjeti.

- Količine koje imamo nedovoljne su za post i Svetog Nikolu, pa je veći uvoz zagarantovan. U okruženju je takođe smanjena proizvodnja, a u evropskim ribnjacima mlađ šarana godinama uništava virus, pa su cijene veće i u inostranstvu - kaže Marjanović.

Direktor preduzeća "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj" Zoran Tepić kaže da su na smanjenu proizvodnju šarana uticale poplave, suše, ali i nedovoljna podrška nadležnih.

- Resorno ministarstvo nije značajnije podržalo uzgajivače šarana kako bi premostili nekoliko loših godina. To je rezultovalo smanjenjem proizvodnje i skokom cijena - rekao je Tepić i dodao da je ova godina slikovit primjer, jer su ratari i stočari dobili pomoć zbog suše, a ribarima nije ništa nadoknađeno iako su pretrpjeli znatne gubitke.

Tepić je dodao da je znatno poskupjela i proizvodnja pastrmke zbog skoka cijena hrane, što bi u skorije vrijeme trebalo da se reflektuje i u maloprodaji.

Ministarstvo poljoprivrede

U Ministarstvu poljoprivrede RS ističu da visina podsticaja za proizvedenu konzumnu ribu varira jer je proizvodnja uslovljena vremenskim prilikama i mogućnošću plasmana. Dodaju da je u posljednjih pet godina za proizvodnju mlađi i konzumne ribe isplaćeno 2,15 miliona KM podsticaja, dok je za dugoročna ulaganja u objekte za proizvodnju i preradu ribe izdvojeno 461.655 KM.

Proizvodnja šarana i pastrmke u RS (u tonama)

                     Šaran          Pastrmka

2007.             2.082                      1.276

2008.             1.901                      1.609

2009.             2.783                      1.594

2010.             1.616                      1.565

2011.             964                         1.847

2012.             626                         1.963

2013.             356                         1.459

2014.             238                         1.816

2015.             941                         1.889

2016.             769                         1.738

* Podaci Privredne komore RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana