Цијене шарана скачу до поста

Анита Јанковић-Речевић
Цијене шарана скачу до поста

Бањалука - Рибари у Српској најављују да ће због смањене производње рибе, нарочито шарана, цијене ове намирнице, незаобилазне на посним трпезама, знатно скочити пред божићни пост и Никољдан.

Истичу да је домаћа производња рибе све угроженија, што доприноси мањку овог производа на тржишту и расту цијена.

Власник бањалучке рибарнице "Алас" Ђоко Вучић каже да се килограм шарана тренутно продаје по цијени од девет марака, док је лани у ово доба коштао седам КМ.

- До поскупљења је дошло прољетос. У велепродаји је поскупјела и пастрмка за десетак одсто, али нисмо дизали цијену, која се креће од осам и по до десет КМ по килограму. Ако добављачи опет поскупе, мораћемо и ми - рекао је Вучић.

Истиче да шарана за сада има, али питање је шта ће бити кад наступи пост и потражња се утростручи.

Цијене рибе у Бијељини једнаке су као у Бањалуци, а у бијељинској рибарници "Жељко" истичу да ће цијене пред пост сигурно ићи нагоре.

- Рибњаци "Саничани" су производили по 220 вагона шарана, а сада немају ни два. Знатно је смањена и производња у рибњацима у Прњавору. Ако будемо продавали увозног шарана, цијена ће сигурно скочити - тврди радник ове бијељинске рибарнице Милан Јовановић. Власник предузећа "Рибарство Марјановић", који има рибњаке у Билећи, Станиша Марјановић слаже се с тврдњом да ће шаран поскупјети.

- Количине које имамо недовољне су за пост и Светог Николу, па је већи увоз загарантован. У окружењу је такође смањена производња, а у европским рибњацима млађ шарана годинама уништава вирус, па су цијене веће и у иностранству - каже Марјановић.

Директор предузећа "Тропик рибарство - рибњак Јањ" Зоран Тепић каже да су на смањену производњу шарана утицале поплаве, суше, али и недовољна подршка надлежних.

- Ресорно министарство није значајније подржало узгајиваче шарана како би премостили неколико лоших година. То је резултовало смањењем производње и скоком цијена - рекао је Тепић и додао да је ова година сликовит примјер, јер су ратари и сточари добили помоћ због суше, а рибарима није ништа надокнађено иако су претрпјели знатне губитке.

Тепић је додао да је знатно поскупјела и производња пастрмке због скока цијена хране, што би у скорије вријеме требало да се рефлектује и у малопродаји.

Министарство пољопривреде

У Министарству пољопривреде РС истичу да висина подстицаја за произведену конзумну рибу варира јер је производња условљена временским приликама и могућношћу пласмана. Додају да је у посљедњих пет година за производњу млађи и конзумне рибе исплаћено 2,15 милиона КМ подстицаја, док је за дугорочна улагања у објекте за производњу и прераду рибе издвојено 461.655 КМ.

Производња шарана и пастрмке у РС (у тонама)

                     Шаран          Пастрмка

2007.             2.082                      1.276

2008.             1.901                      1.609

2009.             2.783                      1.594

2010.             1.616                      1.565

2011.             964                         1.847

2012.             626                         1.963

2013.             356                         1.459

2014.             238                         1.816

2015.             941                         1.889

2016.             769                         1.738

* Подаци Привредне коморе РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана