Cijena maline 3,3 km - isplata odmah

Agencije
Cijena maline 3,3 km - isplata odmah

Srebrenica - Zemljoradnička zadruga "Srebrenica" otkupljuje maline po 3,3 KM po kilogramu i odmah vrši isplatu, zbog čega se najveći broj proizvođača opredijelio da prinos isporučuje ovoj zadruzi.

Otkupna cijena prethodnih godina utvrđivana je tek na kraju berbe, a malinari su na plaćanje čekali i po nekoliko mjeseci.

Isticanjem cijene maline na početku berbe ova zadruga prinudila je i ostale otkupljivače da je prate u visini cijene i da ne mogu ucjenjivati uzgajivače.

Direktor Zemljoradničke zadruge "Srebrenica" Ivan Todić izjavio je Srni da je cijena maline na početku berbe bila 2,8 KM za kilogram, zatim tri KM i sada je 3,3 KM po kilogramu.

Ova zemljoradnička zadruga jedina je u srednjem Podrinju objavila otkupnu cijenu maline na početku sezone berbe i otkupa. Ove godine prvi put i otkupljuje malinu nakon što je instalirala hladnjaču u saradnji sa hladnjačom "Mondi" iz Kraljeva.

"Zahvaljujući definisanim cijenama i novcu obezbijeđenom od kraljevačkog partnera za plaćanje na mjestu preuzimanja maline, privukli smo proizvođače da nam predaju rod ovog voća i dnevno otkupljujemo oko pet tona", pojasnio je Todić.

On je dodao da malinu otkupljuju sa područja Srebrenice, Bratunca i drugih opština u regiji Birač, ali i u Bugojnu, Travniku i još nekoliko opština srednje Bosne da bi obezbijedili ugovorene količine za koje je zainteresovan partner iz Srbije.

"Malinu već transportujemo u Kraljevo na preradu i, nažalost, i dalje se izvozi preko prelaza u Karakaju iako je Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH odobrila privremeni promet robe preko mosta između Bratunca i Ljubovije", kaže Todić.

Prema njegovim riječima, ta odluka se ne primjenjuje, pa svaki kamion isporučene robe zbog toga prelazi 100 kilometara više, što povećava troškove prevoza.

Todić kaže da im je instaliranje hladnjače u njihovom objektu u Potočarima omogućilo da organsku malinu sa zadružnih plantaža skladište i da te usluge više ne plaćaju kao do sada.

Berba maline na zadružnim plantažama u Brežanima počela je prije nekoliko dana i za to se dnevno angažuje 50 sezonskih radnika.

Todić kaže da se prošlogodišnja suša negativno odrazila na ovogodišnji rod maline, ali je ipak znatno bolji nego lani kada su imali samo oko 15 tona prinosa. "Ove godine očekujemo mnogo bolji prinos", rekao je Todić.

On je izrazio optimizam i očekivanje da će instaliranje hladnjače ovoj zadruzi omogućiti uštede na skaldištenju svoje maline, te zaradu na otkupu i skladištenju, kao i bolju uposlenost radnika u ovom kolektivu.

Zadruga je ove godine od uzgajivača otkupila oko osam tona višnje za proizvodnju voćnih vina u svojoj vinariji, a u planu je da se organizuje i otkup kupine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana