Цијена малине 3,3 км - исплата одмах

Aгенције
Цијена малине 3,3 км - исплата одмах

Сребреница - Земљорадничка задруга "Сребреница" откупљује малине по 3,3 КМ по килограму и одмах врши исплату, због чега се највећи број произвођача опредијелио да принос испоручује овој задрузи.

Откупна цијена претходних година утврђивана је тек на крају бербе, а малинари су на плаћање чекали и по неколико мјесеци.

Истицањем цијене малине на почетку бербе ова задруга принудила је и остале откупљиваче да је прате у висини цијене и да не могу уцјењивати узгајиваче.

Директор Земљорадничке задруге "Сребреница" Иван Тодић изјавио је Срни да је цијена малине на почетку бербе била 2,8 КМ за килограм, затим три КМ и сада је 3,3 КМ по килограму.

Ова земљорадничка задруга једина је у средњем Подрињу објавила откупну цијену малине на почетку сезоне бербе и откупа. Ове године први пут и откупљује малину након што је инсталирала хладњачу у сарадњи са хладњачом "Монди" из Краљева.

"Захваљујући дефинисаним цијенама и новцу обезбијеђеном од краљевачког партнера за плаћање на мјесту преузимања малине, привукли смо произвођаче да нам предају род овог воћа и дневно откупљујемо око пет тона", појаснио је Тодић.

Он је додао да малину откупљују са подручја Сребренице, Братунца и других општина у регији Бирач, али и у Бугојну, Травнику и још неколико општина средње Босне да би обезбиједили уговорене количине за које је заинтересован партнер из Србије.

"Малину већ транспортујемо у Краљево на прераду и, нажалост, и даље се извози преко прелаза у Каракају иако је Комисија за интегрисано управљање границом БиХ одобрила привремени промет робе преко моста између Братунца и Љубовије", каже Тодић.

Према његовим ријечима, та одлука се не примјењује, па сваки камион испоручене робе због тога прелази 100 километара више, што повећава трошкове превоза.

Тодић каже да им је инсталирање хладњаче у њиховом објекту у Поточарима омогућило да органску малину са задружних плантажа складиште и да те услуге више не плаћају као до сада.

Берба малине на задружним плантажама у Брежанима почела је прије неколико дана и за то се дневно ангажује 50 сезонских радника.

Тодић каже да се прошлогодишња суша негативно одразила на овогодишњи род малине, али је ипак знатно бољи него лани када су имали само око 15 тона приноса. "Ове године очекујемо много бољи принос", рекао је Тодић.

Он је изразио оптимизам и очекивање да ће инсталирање хладњаче овој задрузи омогућити уштеде на скалдиштењу своје малине, те зараду на откупу и складиштењу, као и бољу упосленост радника у овом колективу.

Задруга је ове године од узгајивача откупила око осам тона вишње за производњу воћних вина у својој винарији, а у плану је да се организује и откуп купине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана