“Cicelj” dovodi turiste u Čajniče

Radmila Đević
“Cicelj” dovodi turiste u Čajniče

Čajniče - Prvi park prirode u Republici Srpskoj “Cicelj” velika je razvojna šansa za opštinu Čajnice, jer su zaštićena prirodna dobra uvijek mamac za turiste iz svih krajeva svijeta.

Nakon višegodišnjih istraživanja Srpska je u septembru dobila prvi park prirode koji se prostire na više od 300 hektara i obiluje endemskim vrstama bilja, specifičnim sastavom zemljišta i kvalitetom vode, a u srijedu je odlučeno da će njime upravljati Šumsko gazdinstvo “Vučevica”.

- Čajniče je nerazvijena opština, a proglašenjem Cicelja zaštićenom zonom pruža se razvojna šansa ovoj lokalnoj zajednici. Izradićemo plan održavanja “Cicelja”, a predviđeno je da u njegovom sastavu bude i hotel “Orijent” koji smo obnovili - rekao je direktor ŠG “Vučevica” Neđo Mašić i dodao da imaju i kadrove i kapacitete da se posvete dodijeljenom poslu.

Načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Dragan Kovačević ističe da se posebno mora voditi računa o zaštiti prirode i onih staništa koja će biti sačuvana.

- Ovo je veoma značajno za Srpsku, ali značaj je veći za lokalnu zajednicu i nadamo se da će ovo Čajniču dati novu dimenziju, jer park prirode nosi i turističku vrijednost - rekao je Kovačević.

Inicijativu za proglašenje zaštićenog područja Cicelj s ciljem očuvanja prirode pokrenulo je čajničko Udruženje “Eko-centar”. Nakon stručne analize i mišljenja brojnih eksperata zeleno svjetlo dao je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a odluku o proglašenju donijela je Vlada RS.

- Cicelj je jedinstven kao zaštićeno područje i zbog toga što se neki njegovi dijelovi graniče s urbanim dijelom naseljenog mjesta Čajniče. Posebna vrijednost je u Orlovačkim stijenama. Uzvišenje Orlovica je izgrađeno od vulkanskih stijena koje nisu česta pojava kod nas, a samo tijelo Orlovice drastično odudara od okruženja. Osim toga, izdvajaju se i tri planinska vrela: Trojan, Hladna voda i Cicelj - rekao je predsjednik “Eko-centra” Čajniče Njegoš Tupeša. On ističe da je Cicelj veoma interesantno područje, kako geološki, tako i botanički, te da je jedan od raritetnih primjera interakcije ljudi i prirode koja se vijekovima odvijala na ovom prostoru.

- To je jedinstven slučaj da na 300 metara vazdušno od grada imamo prašumski rezervat. Ponosni smo na to - rekao je Tupeša.+

Bogati raritet

Park prirode “Cicelj” obiluje prirodnim vrijednostima, posebno florističkim, geološkim i hidrološkim. Područje karakteriše i 513 posebnih biljnih vrsta. Profesor banjalučkog Šumarskog fakulteta Jugoslav Brujić, koji je istraživao Cicelj, objašnjava da je riječ o rijetko bogatom području.

- Sedreno područje Cicelja prepoznato je i ranije, a tu su i bogate šume. Geološki je zanimljiv prostor, rijetke stijene, a hidrološka vrijednost je izuzetna - rekao je Brujić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana