“Цицељ” доводи туристе у Чајниче

Радмила Ђевић
“Цицељ” доводи туристе у Чајниче

Чајниче - Први парк природе у Републици Српској “Цицељ” велика је развојна шанса за општину Чајнице, јер су заштићена природна добра увијек мамац за туристе из свих крајева свијета.

Након вишегодишњих истраживања Српска је у септембру добила први парк природе који се простире на више од 300 хектара и обилује ендемским врстама биља, специфичним саставом земљишта и квалитетом воде, а у сриједу је одлучено да ће њиме управљати Шумско газдинство “Вучевица”.

- Чајниче је неразвијена општина, а проглашењем Цицеља заштићеном зоном пружа се развојна шанса овој локалној заједници. Израдићемо план одржавања “Цицеља”, а предвиђено је да у његовом саставу буде и хотел “Оријент” који смо обновили - рекао је директор ШГ “Вучевица” Неђо Машић и додао да имају и кадрове и капацитете да се посвете додијељеном послу.

Начелник Одјељења за природно насљеђе у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Драган Ковачевић истиче да се посебно мора водити рачуна о заштити природе и оних станишта која ће бити сачувана.

- Ово је веома значајно за Српску, али значај је већи за локалну заједницу и надамо се да ће ово Чајничу дати нову димензију, јер парк природе носи и туристичку вриједност - рекао је Ковачевић.

Иницијативу за проглашење заштићеног подручја Цицељ с циљем очувања природе покренуло је чајничко Удружење “Еко-центар”. Након стручне анализе и мишљења бројних експерата зелено свјетло дао је Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, а одлуку о проглашењу донијела је Влада РС.

- Цицељ је јединствен као заштићено подручје и због тога што се неки његови дијелови граниче с урбаним дијелом насељеног мјеста Чајниче. Посебна вриједност је у Орловачким стијенама. Узвишење Орловица је изграђено од вулканских стијена које нису честа појава код нас, а само тијело Орловице драстично одудара од окружења. Осим тога, издвајају се и три планинска врела: Тројан, Хладна вода и Цицељ - рекао је предсједник “Еко-центра” Чајниче Његош Тупеша. Он истиче да је Цицељ веома интересантно подручје, како геолошки, тако и ботанички, те да је један од раритетних примјера интеракције људи и природе која се вијековима одвијала на овом простору.

- То је јединствен случај да на 300 метара ваздушно од града имамо прашумски резерват. Поносни смо на то - рекао је Тупеша.+

Богати раритет

Парк природе “Цицељ” обилује природним вриједностима, посебно флористичким, геолошким и хидролошким. Подручје карактерише и 513 посебних биљних врста. Професор бањалучког Шумарског факултета Југослав Брујић, који је истраживао Цицељ, објашњава да је ријеч о ријетко богатом подручју.

- Седрено подручје Цицеља препознато је и раније, а ту су и богате шуме. Геолошки је занимљив простор, ријетке стијене, а хидролошка вриједност је изузетна - рекао је Брујић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана