Четири године од поплава у Добоју: Свака киша им тјера сузе на очи

nezavisne.com
Четири године од поплава у Добоју: Свака киша им тјера сузе на очи

Добој - Можда нам данас не пријети опасност као 2014, али ми се једнако плашимо сваког облачног дана, кише и набујале ријеке Босне, кажу супружници Петричевић, Ковиљка и Љубо, из добојског насеља Пијескови.

У њихово двориште смо јуче ушли четири године након што су нам се у мају 2014. пожалили да је водена бујица стигла до плафона њихове једноспратнице и уништила им све што су деценијама стварали.

“И сада чим киша почне, ја плачем, мени каже Љубо - немој се секирати, нема више, а ја му кажем да се бојим, мени је то остало ту, тај страх, ја то заборавити никада нећу. И дан-данас чим киша почне, ја сам готова, ионако сам болесна, и насекирам се, попустила сам са живцима”, прича Ковиљка, суздржавајући сузе бар пред нама.

Љубо нам каже да не страхује од Босне сада, али с кишама је већ нешто друго.

“Чим почне киша падати, ево ових четири-пет дана, ја те ноћи не спавам, одмах мислим да ће се кућа срушити, јер је ипак направљена 1959/1960. године”, говори Љубо.

Кућу су, кажу, санирали, у њој се може живјети, иако је страдала и давне 1965, када је Добој такође поплављен.

“Годину дана сам радио и дан и ноћ да је санирам. Ја сам молер по занимању и то сам све својим рукама радио, ту у дворишту је вода била до кољена када сам почео радити санацију. Добили смо донацију и од странаца, али од ње смо замијенили само столарију, и фасаду су ми урадили”, казао је Љубо.

Петричевићи живе у близини магистралног пута М17, гдје је у водозаштитној зони почела изградња објекта, што је добојске социјалисте натјерало јуче да поводом годишњице катастрофалних поплава на тој локацији организују протест.

“Свима је познато да је један од узрока поплава изградња објеката и насипа у плавном појасу ријеке Босне. Данас се налазимо испред таквог једног објекта. Дакле, и даље власт, која носи дио одговорности за поплаве, издаје дозволе за изградњу таквих објеката”, изјавио је Срђан Тодоровић, предсједник добојског СП-а.

Поводом четврте годишњице катастрофе чланови СНСД-а су с моста у ријеку Босну симболично бацили вијенац.

“Једанаест људи је тада страдало страшном смрћу, а у суштини апсурдном, као да смо се налазили на обали неког океана, гдје нас је цунами 'помео' у моменту заједно с насељем, гдје је, наравно, причињена и огромна материјална штета”, навео је Небојша Драгојловић, СНСД-ов координатор за медије.

Обиљежавање четврте годишњице од елементарне непогоде која је задесила Добој локалне власти су одлучиле да обаве без присуства одборника, али и већине медија, односно само пред камерама комерцијалних ТВ кућа које финансирају из градског буџета, и то полагањем вијенаца на спомен-плочу страдалима у поплави.

“Никакав позив нисмо добили, чак смо ми позивали представнике градске власти да нам кажу када се полажу вијенци и гдје се обиљежава годишњица поплава. Никакав одговор нисмо добили, апсолутно, ни званичан, ни незваничан”, казао је Ведран Глигорић, одборник СП-а у Скупштини града Добој.

Многе Добојлије јуче је поново забољело сјећање на оно што су преживјели прије четири године и кажу: “Не поновило се никад више.”

Огромна штета

Из Градске управе Добој наводе податак да је износ укупно причињене штете у поплавама 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, а путној инфраструктури 3.784.030 КМ. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана