Česi ulažu u Srpsku

Marijana Miljić
Česi ulažu u Srpsku

Banjaluka - Predstavnici čeških kompanija "Zakladni stavel" i "Mavel" i kompanije "Tehnoenerdži" iz Norveške potpisali su juče u Banjaluci sporazum o gradnji hidroelektrana na rijeci Bosni "Cijevna četiri", "Cijevna pet" i "Cijevna šest".

Češke kompanije "Ekol" i "Enerdži Prag" potpisale su sporazum sa načelnikom opštine Foča o izgradnji komunalne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

Vlasnik kompanije "Mavel" Martin Šintak rekao je da već iduće godine mogu početi sa realizacijom projekata na rijeci Bosni, a konačna realizacija hidroelektrana trebalo bi da bude za tri godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da je ministarstvo u protekle četiri godine stalno radilo na dovođenju stranih investitora u RS.

- Češki investitori zainteresovani su za ulaganje u Srpsku, a više od 20 kompanija iz ove zemlje boravilo je kod nas i potpisalo sporazume čiju realizaciju očekujemo u idućem periodu - rekao je Kovačević i dodao da su češke kompanije odredile Srpsku kao prioritetnu za ulaganje.

On je naglasio da je RS pogodna za ulaganje, te dodao da će u budućem periodu u RS ulagati respektabilne kompanije iz Češke.

Načelnik Foče Radoslav Mašić rekao je da će realizacija potpisanog sporazuma za ovu opštinu značiti mnogo.

- Radi se o tome da ćemo na vlastitim sirovinama, odnosno na rudniku mrkog uglja "Miljevina" graditi energetski potencijal, odnosno termoelektranu, kojom ćemo obezbijediti toplifikaciju ove opštine. Na taj način biće trajno riješen problem grijanja, ali će biti riješen i problem snabdijevanja energetskom parom industrijskog bazena "Brod", te proizvodnja električne energije - rekao je Mašić.

Svatopluh Čeh, koji je predvodio delegaciju kompanija iz Češke, rekao je da je Srpska pogodno tlo za ulaganje.

- Češka svrstava RS u buduće prioritetne partnere - rekao je Čeh i dodao su firme iz Češke zainteresovane najviše za ulaganje u elektroenergetske projekte, ali i infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana