Centar za kulturu i sport iz Srpca u bezizlaznoj situaciji: Dugovi nepremostiv jaz do luke spasa

Anita Janković
Centar za kulturu i sport iz Srpca u bezizlaznoj situaciji: Dugovi nepremostiv jaz do luke spasa

Srbac - Centar za kulturu i sport iz Srpca dotakao je samo dno jer radnicima nije isplaćeno čak 11 plata, a kreditne i druge obaveze koje godinama pritišću ovu ustanovu dostigle su oko 200.000 maraka.

Poreska uprava RS prije nekoliko mjeseci im je blokirala žiro račun, koji neće biti u funkciji dok ne budu uplaćeni doprinosi za najmanje pet mjeseci. Zbog toga je hitno zasjedao Upravni odbor koji je donio odluku da sindikalna organizacija i direktor Centra za kulturu i sport donesu plan izlaska iz krize koji će prezentovati opštini kao osnivaču ustanove.

- Treba donijeti mjere koje će definisati kako izaći iz ove situacije i na koji način će funkcionisati Dom kulture i sportska dvorana. Mnogi koriste ove objekte bez plaćanja obaveza, jer je to naredba opštine, a poslije Centar za kulturu i sport nema od čega da plati struju koja je već neko vrijeme isključena - kaže predsjednik Upravnog odbora Nemanja Petković.

Dug za struju je premašio 60.000, a dobavljačima hrane za restoran dvorane, koji je u međuvremenu zatvoren, duguje oko 10.000 maraka. Dio obaveza mogao bi biti riješen naplatom oko 30.000 maraka koje sportske organizacije duguju za korišćenje dvorane. Međutim, opština još ne može isplatiti 100.000 maraka za razvoj sporta jer je srbački parlament već sedam mjeseci u blokadi.

Direktor Centra za kulturu i sport Danijela Vukotić kaže da od opštinske uprave dobijaju 60 odsto potrebnog novca, ali da ne mogu samostalno obezbijediti preostalih 40 odsto.

- Finansijski sunovrat je počeo prije dvije godine kada nam je umanjen budžet sa 140.000 na 80.000, a imali smo i naslijeđene dugove od oko 160.000 maraka. Obaveze se samo gomilaju, a rješenja u ovom trenutku nema - kaže Vukotićeva.

Načelnik Srpca Drago Ćirić kaže da je za loše poslovanje Centra za kulturu i sport kriva isključivo Vukotićeva.

- Ona ne dolazi na posao sedam mjeseci, a i ne zna raditi svoj posao. Imala je restoran u kojem su se hranili radnici opštine i zatvorila ga je zato što ne zna raditi. Ima bioskopsku salu, sportsku dvoranu, ali ništa ne zarađuje. Direktor Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" zaradio je više od 9.000 maraka od iznajmljivanja male školske sale, a ona ima veliku dvoranu i nije sposobna marke zaraditi - ističe Ćirić.

On je istakao da opština redovno isplaćuje grantove, ali da Vukotićeva nema plan za izlazak iz krize zbog čega treba biti smijenjena.

- Ona neće da radi. Jedan momak je ukrao 5.000 maraka, drugi 3.000 i nije preduzela nikakve mjere. Davala je hranu iz restorana nekoj firmi koja je propala. Ima rekreativaca koji hoće da igraju u sali i plaćaju, ali ona te pare uzima za sebe. Ima tu čitav niz nelegalnih radnji - priča Ćirić i dodaje da se Centar neće oporaviti dok god ne dođe novi menadžmet koji hoće da radi.

Situaciju otežavaju narušeni međuljudski odnosi u ovoj ustanovi, jer je prisutna svakodnevna netrpeljivost.

Dugogodišnji loši odnosi

U Upravnom odboru Centra za kulturu i sport smatraju da je nedopustivo da načelnik Drago Ćirić i rukovodstvo ustanove skoro tri godine ne komuniciraju. Mnogi smatraju da je u njihov odnos prste umiješala politika, jer je Ćirić još u decembru 2013. godine dok je bio u NDP-u najavio da će smijeniti Vukotićevu tvrdeći da ne radi dobro svoj posao. To nije prihvatio SDS, čiji je ona član i koji je u to vrijeme činio skupštinsku većinu koja je podržavala Ćirića. Situacija se nije popravila ni nakon što je Ćirić prešao u SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana