Челинац поставља одликаше на билборде

mondo.ba
Челинац поставља одликаше на билборде

Челинац - Скупштина општине Челинац донијела је одлуку да се крајем школске године одликаши из основних и средњих школа о трошку општине поставе на рекламне билборде, како би им се на тај начин одала почаст и захвалност на успјеху и залагању!

Одлука је донесена у форми закључка на сједници СО Челинац крајем прошле године, а осим ученика генерације на билбордима би се требали наћи и ђаци који су постигли успјех на важнијим школским такмичењима.

Покретач иницијативе је одборник СО Челинац Драган Вуковић, који сматра да ће на тај начин локална заједница стимулисати ученике, показати им своју захвалност због залагања и успјеха током школовања, и уједно им дати подстрек да и након школовања остану живјети и радити у својој општини.

“Локална заједница требало би и у будућности да поведе рачуна о овим људима, прије свега да их задржи на нашем подручју и обезбиједи им данас-сутра запослење. Тренутно влада права помама одласка младих у иностранство, значи кадрова који су најквалитетнији, а које тако лако пуштамо да оду. Ми као локална заједница таквим људима треба да пружимо шансу, баш као и свима осталима, и да им укажемо на то да ће, на првом мјесту, рад и залагање бити цијењени”, каже Вуковић.

С друге стране, предсједник СО Челинац Дејан Куртиновић каже да су одборници изгласали наведени закључак и да га је он потписао, али да он ту иницијативу узима са резервом.

“Ја лично бих на неки други начин мотивисао дјецу. У Скупштини општине Челинац прошле године смо, на примјер, примили све ученике генерације са родитељима и испред општине уручили им новчане награде, захвалнице и књиге, а то ћемо урадити и ове године. Не видим ни један разлог зашто би постављање на билборде нешто више мотивисало ученике. Ипак су то малољетна дјеца, мислим да би у нашим школама требали да се мало позабаве тиме и провјере да ли је то све исправно и у складу са законом”, каже Куртиновић.

Драган Вуковић се слаже да око свега треба консултовати родитеље и школу, али не вјерује да би требало бити проблема.

“Ако родитељи дају сагласност, ја не видим у чему би ту био проблем. Слична иницијатива била је прије пар година у Новом Саду и све је протекло без проблема, уз велико одобравање грађана”, каже Вуковић.

Са њим се слаже и Синиша Беговић, директор основне школе “Милош Дујић” у Челинцу, који сматра да би се на билбордима, поред ученика, требали наћи и њихови професори и наставници.

“У потпуности подржавам закључак Скупштине и сматрам га позитивним, јер ће се на тај начин инспирисати и мотивисати и други ученици да се што више труде. Постављање ученика генерације на билборде је један вид презентовања знања стечених у школи и један лијеп начин да ученици добију могућност да се истакну и достојно представе своју породицу, школу и локалну заједницу.

Додао бих да би на тим билбордима, заједно са ученицима, требало да се нађу и наставници и професори који су вриједно са њима радили и допринијели овим њиховим успјесима”, каже Беговић.

Ова иницијатива наишла је на одобравање и код других становника Челинца, а о њој позитивно мишљење има и Борислав Максимовић, уредник Челиначких новина.

“Челиначке новине користе сваку прилику да афирмишу друштвене и моралне вриједности и успјешне ствараоце. Вриједни домаћини, вјешти мајстори, признати стручњаци, добри ђаци и студенти најчешће су јунаци наших прича. У претходних 220 бројева Челиначких новина нема ни једног а да нисмо објавили макар једну репортажу на ову тему. Наравно да ћемо једну од прича посветити и поменутом билборду и ђацима и студентима који се нађу на њему”, каже Максимовић.

“Нестала” цијела једна школа

Због исељавања и пада наталитета за пет година у Челинцу “нестала” је једна школа средње величине. Наиме, ове школске године Челинац има 1.232 ученика основних школа, што је за 323 ђака мање у односу на 2013. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана