Ćatovića krak u Trebinju prerasta u kutak za uživanje

Ratomir Mijanović
Ćatovića krak u Trebinju prerasta u kutak za uživanje

Trebinje - “Hidroelektrane na Trebišnjici” sa 2,1 milion maraka finansiraju uređenje Ćatovića kraka u trebinjskom naselju Rastoci, što će taj dio grada zaštititi od plavljenja i otvoriti mogućnost za izgradnju šetališta.

Projekat će imati višestruki značaj za grad, a radovi se odvijaju predviđenom dinamikom.

- Projektom uređenja biće omogućena zaštita od poplava i stvoreni uslovi da se na ovom prostoru napravi urbana zona i interesantna gradska površina koja će biti pogodna za gradnju atraktivnih objekata - rekao je direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici” Gordan Mišeljić.

Ističe da je osnovna ideja da bude kultivisan taj dio grada.

- Uredićemo prostor Male potočine ili Ćatovića kraka i izgraditi šetalište u dužini od 1.100 metara. Menadžment “Hidroelektrana na Trebišnjici” planirao je da ovaj dio, koji nije bio reprezentativan, preraste u divan kutak u našem gradu - rekao je Mišeljić.

Osim šetališta sa rasvjetom duž cijele trase, uz regulacione radove u koritu i formiranje nasipa na desnoj obali kraka, projektom je planirana i izgradnja zida duž lijeve obale, sa stepenicama za prilaz koritu i rampama za silazak mašina za čišćenje kraka.

Mišeljić ističe da će povećanjem propusnog profila kraka i izgradnjom zaštitnih objekata u priobalju biti omogućeni i dodatni protoci od oko 600 kubnih metara u sekundi kroz taj riječni rukavac.

Radovi bi trebalo da budu završeni za godinu i po, ali će, kažu, dinamika biti brža ukoliko se građevinska sezona produži i vrijeme posluži građevinare.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija napomenuo je da je jedan od benefita projekta to što će Trebinje dobiti nove hektare atraktivne urbane površine između rijeke Trebišnjice i Ćatovića kraka.

Direktor “Hercgradnje” iz Bileće, koja je izvođač radova, Dragan Aleksić rekao je da je nakon isušivanja teren dosta pogodan za izvođenje planiranih radova i da bi rok za završetak poslova trebalo da bude ispoštovan.

Obilaznica

“Hercegovinaputevi” iz Trebinja gradiće dio istočne obilaznice od Gučine do Mokrih Dolova, koji će finansirati “Putevi Republike Srpske”, a vrijednost radova je oko 877.000 KM.

Ugovor sa izvođačem radova biće potpisan u narednih nekoliko dana, a posao bi trebalo da bude završen za 90 dana. Stanovnici okolnih naselja su u više navrata ukazivali na višedecenijski problem postojeće neuslovne saobraćajnice, navodeći da su spremni i da blokiraju saobraćaj ako ovaj problem ne bude riješen.

Radovi na ovom dijelu obilaznice obustavljeni su prije pet godina zbog navodnih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana