Carske ovce na domaćim pašnjacima

Ljiljana Aleksić
Carske ovce na domaćim pašnjacima

Bijeljina - Romanovske ovce napasaju se i na domaćim njivama, a među prvim semberskim poljoprivrednicima koji su odlučili da se bave uzgojem ove rase, poznate i kao carska, jeste Milenko Urošević iz Dragaljevca kod Bijeljine.

Uprkos tome što je riječ o veoma skupoj rasi, pa jedno jagnje košta u prosjeku oko 800 KM, a najbolja se na tržištu kreću i do 2.000 maraka, za Uroševića nije bilo dileme.

Shvativši da se na domaćem tržištu mogu naći isključivo tradicionalne rase kao što su pramenka i merino, odlučio je da počne sa uzgojem visokokvalitetne ovce. Danas, nekoliko godina nakon što je donio tu odluku, sa sigurnošću može reći da nije pogriješio.

- Carska rasa zahtijeva manja ulaganja, a daje izuzetne rezultate kada je u pitanju plodnost. Ojanje po troje jaganjaca. Jedna ovca je donijela na svijet četvorke, a uskoro očekujemo da nas obraduju i petorke - kaže Urošević.

Dodaje da je prošla godina bila rekordna, od 15 ovaca dobili su gotovo 100 jagnjadi, u dva jagnjenja.

- Čuo sam da je u Rusiji romanovska ovca ojagnjila čak devetoro mladih, a u Americi sedmoro - kaže on.

Carska ovca je specifična i kada je u pitanju ishrana.

- Mnogo manje jede u odnosu na naše domaće ovce. Može stalno da se hrani na jaslama, što znači da joj ispaša nije neophodna - kaže Urošević.

Prednosti uzgoja romanovske ovce prepoznaje sve više stočara, zbog čega raste potražnja za njima.

- Dnevno imam po četiri, pet poziva zainteresovanih za kupovinu jagnjadi. Imao sam i ponude da prodam kompletnu proizvodnju. Često me zovu i raspituju se u nevjerici da li je moguće da ova rasa ostvaruje ovako dobre rezultate - kazao je Urošević.

Ovaj stočar može da se pohvali i tim što već odavno nema potrebu da odlazi na stočnu pijacu.

- Javljaju mi se ljudi iz svih krajeva. Putem interneta vrlo lako prodajem ovce. U tome mi pomaže sin - kaže Urošević. Dodaje da ga je zvao i kupac iz Švajcarske, koji je želio da pazari 12 jagnjadi. S obzirom na to da ima veliku podršku porodice, ovaj vrijedni domaćin planira da proširi proizvodnju.

- Imam dobre uslove na imanju, proizvodim i stočnu hranu, tako da je sve tu, a ni volje ne manjka - kaže Urošević.

Rasa

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. vijeka, a odlikuje je visoka priplodnost. Od 100 ovaca može se dobiti od 260 do 400 jaganjaca u jednom jagnjenju, a jagnje se dva puta godišnje. Njeno meso smatra se delikatesom, a vuna može da se šiša i tri puta godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana