Чајничка красница - заштитница града више од четири вијека

Срна
Чајничка красница - заштитница града више од четири вијека

Чајниче - Црква у Чајничу, у којој се чува чудотворна икона Чајничка Красница вијековима прославља Успење Пресвете Богородице - Велику Госпојину као своју храмовну славу, а ове године навршава се 525 година од првог писаног помена старе камене цркве у овом граду, рекао је протојереј- ставрофор Момир Васиљевић.

Архитектура мале камене цркве је једноставна, али је карактеристична по томе што је укопана у земљу и окренута у правцу југ-сјевер, а улаз у цркву је са источне стране. У овој цркви је чудотворна икона Мајке Божије - Чајничка Красница боравила 270 година.

Према ријечима протојереја Васиљевића, када су Чајничани видјели колико вјерног народа долази на молитву и поклоњење Красници да од ње затраже помоћ, почели су 1857. године градњу нове цркве.

"Градња је завршена у рекордном року 1863. године и Чајничка Красница пренесена је у нову цркву на свечани трон. Красница је заштитница и покровитељица Чајнича већ 423 године", каже протојереј Васиљевић.

Он је додао да су и нова и стара црква разорене у Другом свјетском рату. Стара црква је обновљена 1946. године јер ју је било лакше обновити. Обнову нове цркве почео је игуман Василије Домановић и у потпуности је обновио од 1957. до 1959. године.

"На узвишењу изнад цркве доминира Протин конак који је 1937. године сазидао прота Јован Јовановић. Конак је у потпуности обновљен са предивно уређеним тргом испред конака", рекао је протојереј Васиљевић.

Велику Госпојину као крсну славу обиљежава и општина Чајниче.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана