Čajniče: Spomenik u čast lopte

Radoje Tasić
Čajniče: Spomenik u čast lopte

Čajniče - Na brdskom prevoju Prevrzma, na pet kilometara od varoši Čajniče, doktor ekonomskih nauka Branislav Mašić u Ekološko-turističkom centru MB na jarbol je podigao olimpijsku zastavu sa pet krugova.

Tako je ovaj profesor, zaljubljenik u prirodu, možda prvi u svijetu započeo obilježavanje stotinu godina otkako je Olimpijski kongres u Parizu 1914. prihvatio idejno rješenje olimpijske zastave koja simbolizuje jedinstvo naroda čitavog svijeta. Zastava se vijori i na putokazu koji pokazuje razdaljine između  brda Prevrzme i  17 svjetskih metropola.

Tako je od Prevrzme Beograd udaljen 176, Rim 560, Atina 735, Istanbul 882, Moskva 1.916, a Peking 7.619 kilometara i to vazdušnim putem. Sve ovo i još mnogo toga urađeno je po zamislima čovjeka koji se iz sela Mrkve kod Čajniča odavno otisnuo u svijet, ali nikad nije zaboravio gdje je prvi put zaplakao i prstima zemlju začeprkao. Izgradio je za ovaj kraj nešto nezamislivo, spomenik lopti prečnika dva metra.

- Ni slutio nisam kako je to teško izvesti. U tome su mi pomogli kolege profesori sa Univerziteta u Beogradu i majstor Rade Blagojević pa smo konstruisali skulpturu lopte u vidu poliedra prečnika dva metra - objašnjava Mašić.

Prema njegovim riječima, lopta je univerzalni simbol sreće, prijateljstva, ljubavi, mira, slobode i planetarnosti.

Njegove vizije dopunjene su idejom da pored lopte bude postavljen sunčani časovnik. Ni to nije urađeno amaterski, već je angažovan prof. Mile Tadić koji je izračunao nadmorsku visinu, geografsku širinu i dužinu i položaj metalne šipke koja pokazuje vrijeme prema zvijezdi Sjevernjači.

- Ovo je jedinstven sunčani časovnik u svijetu, na neobičnom mjestu, a zadivljuje njegova preciznost. Jedino ga "buni" neprirodno ljetno računanje vremena - smješka se Mašić.

U gradnji Ekološko-turističkog centra Mašić je ostao dosljedan zamislima neobičnosti pa je odlučio da, kako kaže, možda kao pravu rijetkost podigne spomenik čovjeku.

- Skulptura čovjeka u drvetu je djelo Vula Vojinovića, a simbolizuje sve pozitivne ljudske vrijednosti i onu poruku patrijarha Pavla: "Budimo ljudi" - dodaje Mašić.

Gorostasni čovjek od drveta sa dugom bradom i kosom "izdjeljan" je sa narodnom hercegovačkom nošnjom, a u ruci, što je veoma interesantno, umjesto alata drži knjigu na kojoj je nacrtana ćuprija na Drini u Višegradu.

Kustin trg

Jezgro oko lopte se postepeno uvećava. Izgrađena je i drvena koliba pod nazivom "Vila Raviojla" po legendi iz ovih krajeva kada je Marko Kraljević na Šarcu preskakao brda, rijeke i doline, a pratila ga je njegova posestrima.

- Počeo sam i izgradnju Kustinog trga, posvećenog Emiru Kusturici, jednom od najvećih kreativaca na razmeđini dva vijeka - kaže Mašić i dodaje da mu je slavni režiser obećao da će doći da ga posjeti i "udahne" mu nove ideje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana