Чајниче: Отворена изложба фотографија У сусрет руском цару

Срна

Чајниче - У Чајничу је вечерас отворена изложба фотографија из историјских архива и личних албума руске царске породице Романов, у оквиру великогоспојинских свечаности, у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" и Народне библиотеке "Бранко Ћопић" из Чајнича.

Изложба је тематски подијељена на цјелине, од којих једну чине портрети чланова руске царске породице, међу којима се посебно издвајају парадни портрети, тако да ће посјетиоци до недјеље, 27. августа, имати прилику да виде моду и стил облачења с краја 19. и почетка 20. вијека.


На отворењу изложбе окупљене је поздравила и уводну ријеч прочитала директор Народне библиотеке Јелена Тадић, а ријеч о царској породици Романов одржао је прота Момир Васиљевић предсједник СПКД "Просвјета".

Говорећи о значају изложбе, прота Васиљевић подсјетио је да је руски цар Николај Други Романов био велики пријатељ Срба и да је у одсудном моменту, у Првом свјетском рату, натјерао савезнике да помогну српској војсци и српском народу.

Он каже да изложба говори о личним тренуцима породичног живота царске породице Романов, о постројавању и благосиљању војске, о обучавању насљедника царевића војним вјештинама, додавши да трећа цјелина говори о побожности, моралности и добротољубљу царице Александре.

"Данас, када у свијету немамо много пријатеља, тек са временске дистанце видимо колико је значајан и вриједан сваки пријатељ, као што је то Србима био цар Николај Други Романов са породицом. Страдање руског и српског православног народа запечаћено је крвљу мученика, а међу њима је Света царска породица Романов", каже прота Васиљевић.

Говорећи о убиству чланова руске царске породице, он каже да је злочин извршен над Романовим један од најгнуснијих и најподлијих у историји људског рода.

"Убице и зликовци нису убили само рускога цара и царицу, него су на свиреп начин извршили егзекуцију над њиховом дјецом и поубијали 1.500 сродника царске породице Романов", рекао је Васиљевић.

Према његовим ријечима, безбожници ће, након тога, свој злочин умножавати и постајати све свирепији према светињама, свештеницима, монасима и вјерницима.

Ова значајна изложба под насловом "У сусрет руском цару", поводом једног вијека од убиства царске породице Романов, већ је била приказана у многим српским градовима, а реализовали су је Сретењски манастир из Москве, руски портал "Православље", у сарадњи са студиом "Руски цар".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана