Budući školarci u klupama

D. K. - R.T.
Budući školarci u klupama

Banjaluka - Mališani koji nisu išli u vrtić i druge predškolske ustanove juče su se prvi put našli u klupama, jer je širom Srpske počeo program predškolskog vaspitanja i obrazovanja za djecu koja će iduće školske godine krenuti u školu.

Za buduće školarce opremljen je prostor u 38 predškolskih ustanova i 37 osnovnih škola. Dječaci i djevojčice će u njima sa vaspitačima u iduća tri mjeseca učiti, sticati radne navike, družiti se sa vršnjacima i na taj način se što bolje spremiti za školske obaveze.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Nataša Cvijanović rekla je da Ministarstvo sufinansira organizaciju cijelog programa sa 300.000 maraka. Prema njenim riječima, program će trajati tri mjeseca, a mališani će ga pohađati svaki radni dan po tri časa.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Nataša Radulović rekla je da je u pripremnu nastavu ove godine uključeno 570 mališana, dok ih je lani bilo 480.

U obdaništu "Neven" u Višegradu za program pripremne nastave ove godine prijavljeno je 67 djece, što je znatno manje nego lani. Ipak, u vrtiću ističu da očekuju da će do kraja sedmice za boravak biti prijavljeno još mališana.

- Programom je prvenstveno obuhvaćena socijalizacija djece. Radiće se na njihovom fizičkom razvoju i učenju, socijalno-emotivnom razvoju ličnosti, savladavanju nepoznatih pojmova i komunikacijskim vještinama - kazala direktor vrtića "Neven" Danka Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana