Будући школарци у клупама

Д. К. - Р.Т.
Будући школарци у клупама

Бањалука - Малишани који нису ишли у вртић и друге предшколске установе јуче су се први пут нашли у клупама, јер је широм Српске почео програм предшколског васпитања и образовања за дјецу која ће идуће школске године кренути у школу.

За будуће школарце опремљен је простор у 38 предшколских установа и 37 основних школа. Дјечаци и дјевојчице ће у њима са васпитачима у идућа три мјесеца учити, стицати радне навике, дружити се са вршњацима и на тај начин се што боље спремити за школске обавезе.

Начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе РС Наташа Цвијановић рекла је да Министарство суфинансира организацију цијелог програма са 300.000 марака. Према њеним ријечима, програм ће трајати три мјесеца, а малишани ће га похађати сваки радни дан по три часа.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Наташа Радуловић рекла је да је у припремну наставу ове године укључено 570 малишана, док их је лани било 480.

У обданишту "Невен" у Вишеграду за програм припремне наставе ове године пријављено је 67 дјеце, што је знатно мање него лани. Ипак, у вртићу истичу да очекују да ће до краја седмице за боравак бити пријављено још малишана.

- Програмом је првенствено обухваћена социјализација дјеце. Радиће се на њиховом физичком развоју и учењу, социјално-емотивном развоју личности, савладавању непознатих појмова и комуникацијским вјештинама - казала директор вртића "Невен" Данка Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана