Брођани страхују од нове хаварије

Милијана Латиновић
Брођани страхују од нове хаварије

Брод - Мјештани Брода и околине, које је прексиноћ узнемирила снажна експлозија у Рафинерији нафте, гдје је живот изгубио тридесеттрогодишњи Љубо Патковић, а још девет његових колега повријеђено, и дан касније са страхом и невјерицом гледали су према нафтним постројењима, стрепећи од нове хаварије.

Експлозија на постројењу “05” за производњу дизел-горива и бензина у бродској рафинерији у уторак увече изазвала је пожар на постројењу, а детонација од које су у оближњим зградама пуцала стакла узнемирила је становнике на обалама Саве. И јутро након експлозије у Броду је све “мирисало” на страх и узнемиреност. Малобројни мјештани које смо затекли на улици у невјерици су препричавали ноћ коју су пробдјели гледајући ка нафтним постројењима и стрепећи за најмилије који су се тамо затекли на радном мјесту.

- Чула се јака експлозија која је обасјала небо. Од страха нисам знала ни како се зовем. Дјеца су плакала и нисам знала шта да радим. Супруг је ватрогасац, хитно је позван тамо да са колегама гаси пожар. Колико је било страшно најбоље свједоче његове ријечи када ме је позвао и рекао само да спремим дјецу и да идемо на село. Ако настави да гори, неће нам бити спаса - испричала је за “Глас Српске” Јелица Лазић.

Гледајући са страхом ка рафинерији у којој велики број Брођана зарађује кору хљеба, Бакира Хускић (80) испричала је за “Глас Српске” да се пламен дизао све до неба.

- Чула сам прасак и видјела огроман пламен. Комшиница из стана поред мене већ је запомагала. Било је страшно. Памтим кад је седамдесетих пукло у рафинерији, ово је чини ми се било још и горе. Мислила сам, евакуисаће нас, на срећу добро смо прошли. Страшно је што је један младић настрадао - рекла је Хускићева.

Породице повријеђених радника којима је прва помоћ одмах у уторак увече пружена у Дому здравља у Броду, а који су потом превезени у Болницу “Свети апостол Лука” у Добоју, кажу да је најважније да су њихови најмилији живи и да ће ране брзо зацијелити.

- Супруг је повријеђен на радном мјесту у рафинерији, он је сада добро, требало би да до краја дана изађе из болнице, као и његове колеге - кратко је за “Глас Српске” испричала супруга повријеђеног Бојана Бардака, Нада Бардак.

Начелник Брода Илија Јовичић, који је јуче у добојској болници посјетио повријеђене раднике, рекао је да је хаварија у рафинерији била много мањих размјера него што је то у јавности пренесено, те изразио жаљење због погибије једног младића.

- То је тужна вијест и за рафинерију и за цијелу општину и огромна трагедија за породицу. Повријеђени радници углавном су угрувани и имају посјекотине. Поштујући протоколе рафинерије, сви они су прво извршили своје задатке, па су се онда јавили за медицинску помоћ - рекао је Јовичић и додао да је трећа смјена у нафтним погонима почела да ради са сат времена закашњења. 

Он је истакао да су надлежне ватрогасне и полицијске службе у Броду показале велику спремност и сат након експлозије успјеле да локализују пожар, те да није било потребе за ангажовањем додатних јединица, иако су помоћ понудиле сусједне општине Дервента, Модрича и Славонски Брод. Јовичић је рекао да ће општина и рафинерија формирати комисију која ће процијенити штету на објектима.

Командир Полицијске станице Брод Слободан Милићевић рекао је да је одмах по запримљеној пријави о експлозији у рафинерији ангажован цјелокупан састав полицијске станице, те да су сви изашли на терен.

- На лицу мјеста смо обавијештени да је повријеђено девет радника, те да се један води као нестао. Негдје око 1.30 послије поноћи пронашли смо тијело настрадалог радника који је био запослен на сусједном постројењу у односу на мјесто гдје је примарно избио пожар. Ми смо га затекли у непосредној близини. Та два постројења су једно уз друго. Истрага ће утврдити шта је прави узрок смрти. Вјероватно ће тужилац наредити обдукцију - рекао је Милићевић и додао да узрок пожара још није познат, али да у великој мјери искључују утицај спољног фактора.

Додао је да је о свему информисан окружни тужилац Окружног тужилаштва у Добоју Мерсиха Махмутовић, која је наредила да лице мјеста буде обезбијеђено, а јуче је почео и увиђај који није био завршен до закључења овог броја “Гласа Српске”.

Генерални директор Рафинерије нафте у Броду Андреј Неверов рекао је да се на постројењу “хидрокрекинга” догодио пожар који је локализован и угашен захваљујући сложном раду ватрогасаца.

- У складу с тим планирамо да ускоро кренемо отпрему нафтних деривата из наше рафинерије. Извршићемо све потребне експертизе и вјештачења да би били утврђени разлози овог инцидента, те ћемо установити насталу штету - рекао је Неверов и додао да су предузете све мјере када је ријеч о постројењима и резервоарима да би стање у рафинерији било безбједно.

Угашена младост

Пред породичном кућом настрадалог Љубе Патковића у селу Грк код Брода јуче су се окупиле бројне комшије и родбина. Слијежући раменима, сви у шоку, тешко су налазили ријечи којима би описали овог, како су рекли, доброг и поштеног младића. Љубо је, причају рођаци, одрастао уз оца, мајку, два брата и двије сестре. У Рафинерији у Броду је провео деценију. Ова трагедија која је задесила породицу Патковић у црно је завила цијело село. Изузев понеког мјештанина који на помен несреће само одмахују главом и заклањају сузне очи, у селу нигдје никога.

Зоран Тргић, кога смо затекли пред породичном кућом, о Љуби има само ријечи хвале.

- Био је добар и вриједан младић из поштене породице. Ово је страшна трагедија, не знам шта да вам кажем - дрхтавим гласом је казао Тргић и додао да је у рафинерији угашена младост.

.

Помоћ из Славонског Брода

Слободан Милићевић је рекао да су надлежни у Славонском Броду одмах ставили на располагање цијели хируршки тим у Славонском Броду ако затреба.

-  Начелник Граничне полиције је омогућио да несметано, у случају потребе, буду превезена сва повријеђена лица у Болницу Славонски Брод. Њихова санитетска возила су била кренула овамо да нам пруже помоћ, али су остала на граници јер није било потребе - рекао је Милићевић.

Нафтна мрља

Коментаришући изјаву представника “Хрватских вода” да нафтна мрља плута ријеком Савом, Илија Јовичић је истакао да је немогуће да је то од Рафинерије нафте у Броду јер она има властите пречистаче.

- Сигуран сам да не може и нема прилике да дође до Саве - рекао је Јовичић.

Он је додао да је јучерашњи састанак у Славонском Броду којем је требало да присуствује хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић раније заказан. На састанку је требало да буде ријечи о гасификацији и није ријеч ни о каквом засједању кризног штаба.

Из “Оптима групе” јуче су саопштили да су мјерни показатељи квалитета ваздуха у границама нормале и да нема опасности по здравље становника Брода и сусједних општина.

Додик обишао раднике

Предсједник РС Милорад Додик обишао је јуче повријеђене раднике и рекао да се у разговору са руководством Рафинерије нафте у Броду увјерио да је све под контролом и да ће бити предузете све неопходне мјере да би била спријечена и умањена штета након пожара и експлозије у тој рафинерији.

- Радници који су радили имали су висок степен самосвијести и одговорности, учинивши све да предузму сигурносне мјере попут завртања вентила да не долази до дотока гаса и осталог. Ризиковали су животе да спријече ширење пожара - рекао је Додик.

Додик је додао да су републички органи ангажовани на санирању штете са руководством рафинерије.

Званичници Српске упутили су јуче изразе саучешћа породици настрадалог Љубе Патковића и колективу Рафинерије нафте у Броду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана