Бразда дужа уз повољнији дизел и ђубриво

Милијана Латиновић
Бразда дужа уз повољнији дизел и ђубриво

Бањалука - Повећање количине регресираног плавог дизела са 100 на 120 литара и финансирање набавке регресираног ђубрива до 150 килограма по хектару кључне су мјере којима ће Влада Републике Српске настојати да ублажи утицај суше на пољопривредну производњу.

Плави дизел и ђубриво основни су репроматеријал у предстојећој јесењој сјетви, за чију је набавку Влада Српске обезбиједила пет милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да ће овом мјером бити обухваћено 25.670 регистрованих пољопривредних газдинстава.

- Ратари ће плави дизел моћи набавити по цијени 0,60 КМ нижој од малопродајне, а количине су повећане на 120 литара по хектару обрадиве површине. Ђубриво неопходно за сјетву пољопривредници ће моћи набавити по цијени нижој за 0,16 КМ по килограму од малопродајне, а максимална количина је 150 килограма по једном хектару - казали су у Министарству.

Влада РС је обезбиједила и пет милиона КМ за изградњу система за наводњавање којима ће бити обухваћен око 3.571 хектар обрадивих површина. Осим тога, Влада ће покренути и иницијативу за смањење цијене прикључка за наводњавање на електродистрибутивну мрежу.

- Тренутно цијена електроенергетске сагласности за прикључак на мрежу износи минимално 1.000 КМ и зависно од пројектоване снаге иде и до 10.000 КМ, а цијена струје за наводњавање се обрачунава по тарифи за индустрију, што је неприхватљиво - навели су у Министарству.

Једна од мјера за ублажавање посљедица суше је и обезбјеђење поврата средстава за закупце и концесионаре пољопривредног земљишта у својини РС, у износу од 50 одсто од износа закупнина за идућу годину.

Пољопривредници широм Српске задовољни су мјерама које ће им, како кажу, бар донекле надокнадили штету од суше.

- Уколико ове мјере буду реализоване на вријеме, ратари ће са олакшањем ући у јесењу сјетву. С обзиром на то да је суша уништила кукуруз и соју, вјерујем да ће интересовање за сјетву озимих култура бити веће како би што прије дошли до неопходних компоненти за сточну храну - казао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Пољопривредник из Семберије Љубо Малетић каже да је ратарима и најмања помоћ добродошла.

- Добро је да добијемо било какву помоћ, посебно што од ове године имамо и регресирано ђубриво. Штета од суше се види на сваком кораку и морамо се борити да је што прије надокнадимо и кренемо у нову производњу - каже Малетић.

Ратари су недавно казали да би штета од суше могла достићи и 300 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана