Братунац: Одржано предавање о ћирилици

Срна
Братунац: Одржано предавање о ћирилици

Братунац - Оснивач и уредник сајта "Ћирилизација" и студент београдског Богословског факултета Иван Топић из Градишке одржао је предавање о ћирилици у оквиру манифестације "Братуначке духовне вечери".

Топић је говорио о стању и положају ћирилице, као писма које је саставни дио српског идентитета, у савременом српском друштву односно у земљама насталим распадом бивше Југославије у којима живе Срби.


Он каже да га је сазнање о веома малом или занемарљивом броју ћириличких натписа назива фирми у односу на латиничке у Градишци, али и Београду, навело да у фебруару 2014. године покрене страницу "Ћирилизација" на друштвеној мрежи "Фејсбук" која има око 50.000 чланова који подржавају борбу за очување српског писма.

Топић је навео да је циљ да буде формирано удружење за очување ћирилице и да престану да се боре против латинице као равноправног писма.

Говорећи о вјековној угроженостости српског писма и покушајима прогона и забране кориштења ћирилице, Топић каже да се српском народу тиме желио ускратити његов идентитет од периода владавине Аустроугарске у БиХ и Бењамина Калаја до данашњих дана и прогона ћирилице из Хрватске и Црне Горе.

Он је указао и на недовољну бригу која се овом писму посвећује у Србији и Републици Српској, гдје је ћирилица званично писмо.

Топић је рекао да је чак и НАТО признао ћирилицу и користио је у пропагандне сврхе приликом израде плаката и кампање убјеђивања грађана да БиХ приступи том савезу.

Он је подсјетио на српске жртве и страдања због борбе за очување ћирилице, наводећи као примјер митрополита дабробосанског Петра Зимоњића Сарајевског који је заробљен и убијен јер је одбио усташку наредбу да ћирилица буде избачена из српске цркве.

Топић као примјер наводи и 14 црногорских учитеља, који су страдали јер су одбили наредбу Аустроугарске да ћирилица буде избачена из наставе, као и останак без посла 26 професора српског језика у Црној Гори 2004. године након увођења такозваног црногорског језика у наставу.

Он је навео да велики број примјера познатих европских књижевника и умјетника који су тврдили да је српска ћирилица најљепше и најсавршеније писмо.

Топић је позвао српски народ да се бори за очување ћирилице, а најбољи начин за то је њена стална употреба и кориштење.

У програму вечери посвећеној ћирилици наступио је и студент српског језика и књижевности, гуслар Душан Пејић из Сребренице.

Ово предавање било је четврти програмски садржај од седам планираних у оквиру манифестације "Братуначке духовне вечери", која је почела 13. септембра.

У оквиру манифестације предвиђен је концерт духовне музике и наступ групе "Пирг" и других извођача, као и предавање директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорада Којића.

Манифестација "Братуначке духовне вечери" биће завршена 14. октобра концертом хора Филозофског факултета са Пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана