Брање гљива по сликама са интернета, пут до болнице

Данијела Стоканић
Брање гљива по сликама са интернета, пут до болнице

Бањалука - Видјевши прилику за лаку зараду становници РС ове јесени масовно су кренули у бербу гљива, а неке од њих недовољно познавање ових шумским плодова могло је коштати живота.

С обзиром на то да су гљиве ове године родиле као никада, шуме и пропланци посљедњих дана били су препуни берача. Нажалост, тек за мали број њих може се рећи да су познаваоци гљива, док се велика већина у бербу отиснула поткована "знањем" са интернета. Због тога број пацијената са симптомима тровања гљивама у Српској расте из дана у дан. На Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС у периоду од 23. до 28. септембра због тровања гљивама примљено је 27 пацијената из Бањалуке, Лакташа, Градишке, Челинца, Прњавора и Козарске Дубице. На кућно лијечење јуче је пуштено 11 пацијената, стабилног здравственог стања, док је у овој клиници хоспитализовано 16 пацијената са средње тешком формом тровања гљивама.

Начелник Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић рекао је да је пет пацијената било животно угрожено.

- Пацијенти су имали двије групе симптома, једни су се јављали са мучнинама и повраћањем, а имали су знакове захваћености централног нервног система, од који су неки дошли су у стању коме, због чега су прикључени на апарате. Двоје пацијената су имали и ниске откуцаје срца - казао је Ковачевић.

Да тек мали број становника заиста познаје гљиве у тој мјери да би их могли брати и продавати као безбједне, потврђује и професорица биологије и гљива на Природно-математичком факултету у Бањалуци Свјетлана Лолић.

-  Прошле седмице ни сама не знам колико ме људи упитало да ли су убрали праву гљиву, јер су ове године родиле највише у посљедњих десет година. Море људи је кренуло у гљиве, јер су видјели како се на пијаци лако зарађује новац на овим биљкама - казала је Лолићева додајући да код нас постоје три врсте смртоносних гљива.

- Једна гљива је довољна да би човјек завршио кобно. Свака друга особа која их поједе може очекивати фаталан ефекат - казала је Лолићева наглашавајући да због тога становници никако не би смјели на своју руку да беру и конзумирају гљиве.

Да се за сваку убрану гљиву, а за коју нису сигурни, становници треба да се консултују са стручњацима, сматра и власник зворничке фирме "Смрчак" Миладин Мијатовић.

- Становници који приви пут иду у шуму по гљиве углавном их сакупљају на основу слика, што је погрешно. Гљиве се не могу процијенити на основу слике, јер оне знају да изблиједе на сунцу. Слична ситуација је и у вријеме кише, која исто тако може да спере неки пјегу или детаљ са гљиве, па она изгуби свој изглед са слике - казао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, на подручју БиХ има више отровних гљива, које нису толико опасне ако се добро испеку или прокувају прије јела.

Мала разлика

Између отровних и јестивих гљива, каже Свјетлана Лолић мала је разлика, због чега људи често мјешају вргање и лударе, док се рујнице и благве мјешају са мухаром, чија се сад сезона. Мухаре, кад су младе, додаје не разликују се пуно од рујнице и благве, а расту на истим стаништима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана