Брачни пар Решетов из Москве Вреву метрополе замијенили долином Рзава

Радоје Тасић
Брачни пар Решетов из Москве Вреву метрополе замијенили долином Рзава

Вишеград - Брачни пар Решетов из Москве своју жељу да побјегне из градске вреве и скраси се у миру и тишини, гдје ће одгајати цвијеће и садити воће и поврће, испунио је пресељењем у долину ријеке Рзав.

Катарина и Руслан са синовима Владимиром, Василијем и Фјодором купили су прије пет година кућу у Мокрој гори, гдје су повремено, углавном током љета, долазили на одмор.

Ове године одлучили су да се застално преселе у ово мјесто.

- Наши пријатељи, који су у Мокрој гори живјели двије године, рекли су нам да постоји дивно мјесто гдје је природа сјајна, а људи још бољи, па смо се одлучили да дођемо и то провјеримо - почиње причу Катарина.

Ова породица везана је и за Републику Српску, јер њихов средњи син Василије похађа Гимназију у Вишеграду, а често долазе у тај град како би обавили куповину.

- Најстарији син Владимир каже да ће, кад заврши факултет у Москви, доћи овдје да живи. Дјеци се баш свиђа овај крај, а разлог за то можда су гени, јер сам и ја рођена на селу - објашњава Катарина.

Каже да се у Мокрој гори прелијепо осјећа, јер се није уклапала у ритам великог града.

- Град је симбол брзине, трке за временом, а ја хоћу овдје да слушам славује, шапат рјечице, уживам у расту мојих воћака и гледању дјеце која се играју на ливади, док поред њих пасу овце - додаје Катарина, која је као и њен супруг завршила факултет у Русији.

Сада у свом воћњаку сади воћке чије је саднице донијела из отаџбине, али и домаће врсте воћа и поврћа, чије су јој сјеме поклонили комшије.

Одушевљена је што је у саксијама под настрешницом дрвене куће успјела да одгаји црвени, црни и розе парадајз, а у башти жуте малине и јагоде исте боје, рибизле, смокве, вишње, боровнице и друго воће.

За комшије кажу да су добри људи који су спремни да им притекну у помоћ кад год треба.

  • Дедушка Гајо има стадо оваца и два пса, а кад му Фјодор пође у сусрет он му даје млијеко и неће да наплати - с одушевљењем прича Рускиња која каже да са комшијама говори новим, српско-руским језиком, јер се ту учи руски у школама, а она је савладала понешто српског.

Бизнис

Руслан је власник међународног предузећа за транспорт.

- То што зарадим у Москви сасвим је довољно за живот овдје. Ипак, планирали смо да у Србији покренемо неки бизнис. Можда ће то бити у вези са туризмом или пољопривредом, видјећемо - прича Руслан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана