Брачни бродолом тресе све више парова у Семберији

Љиљана Алексић
Брачни бродолом тресе све више парова у Семберији

Бијељина - Непомирљиве разлике међу супружницима, беспарица, дијељење крова са његовим или њеним родитељима најчешћи су разлози због којих је у Бијељини лани скочио број развода у односу на претходне године.

Према подацима Центра за социјални рад камен раздора међу супружницима све чешће су насиље, коцкање и алкохолизам.

- У прошлој години је поднесено 110 захтјева за развод брака, од чега је од десет до 15 одсто случајева завршено позитивно, односно измирењем супружника - рекла је психолог у Центру за социјални рад Цвијанка Ракић.

У матичној служби памте случај и рекордера по трајању брака у Семберији. Најкраћи брак у Семберији склопљен је у фебруару 2015. године и трајао је само 12 дана.

Пуне руке посла због развода прошле године су имали и правници Канцеларије за пружање бесплатне правне помоћи, која ради при Градској управи.

Према ријечима стручног сарадника за пружање правне помоћи Зорана Радића број захтјева за развод брака је у порасту у односу на годину раније.

- Седмично, вјеровали или не, имамо од три до чак пет тужби за развод брака. Можемо рећи да је ријеч о масовној појави - каже Радић.

Он истиче да грађани највише траже помоћ при сачињавању тужби.

- Осим за развод брака, писали смо тужбе за исплату дуга, за накнаду штете. Људи немају новца да се консултују са адвокатима и онда се обраћају нама за помоћ - рекао је Радић и додао да право на бесплатну правну помоћ имају грађани регистровани на подручју Бијељине.

Директор

Зоран Радић истиче да су у Канцеларији за пружање бесплатних правних услуга имали и несвакидашњи случај.

- Прије неколико дана имали смо специфичан случај, сачињавање уговора о обављању послова директора без заснивања радног односа. За овакав случај не знају ни поједини адвокати у Бијељини, јер је то новина у Закону када оснивач предшколске установе мора да има такав уговор са физичким лицем - појашњава Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана