Божићна радост уз породицу и молитву

Анита Јанковић-Речевић
Божићна радост уз породицу и молитву

Бањалука - Одласком на мисе са којих су упућене поруке мира и љубави, те уз богату трпезу у кругу породице и пријатеља, католички вјерници јуче су широм РС и БиХ прославили најрадоснији хришћански празник Божић.

У катедрали Срца Исусова у Сарајеву поноћној и свечаној миси, које је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, присуствовао је велики број вјерника.

Обраћајући се окупљенима, Пуљић је рекао како је мало оних који шире и носе радост.

- Желимо да овај Божић донесе радост која избија из Божије близине, радост која показује наше достојанство - рекао је Пуљић. Истакао је да, ако човјек жели да буде срећан, треба да покуша усрећити друге.

- Славити Божић значи бити ојачан у вјери, Богу ближи, једни другима ближи - поручио је Пуљић који је вјерницима пожелио обиље радости, слогу и мир.

Предводећи свечану мису у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци бискуп бањалучки Фрањо Комарица је казао да је Божић празник истине, правде, милосрђа, доброте и љубави.

- На овај дан рођења спаситеља свијета Исуса Христа не можемо заборавити наше суграђане који немају право на родни крај, на своју Бањалуку, своју БиХ, а који су расути широм свијета - рекао је Комарица. Поручио је да Бог долази у свако људско срце и сваку заједницу који су га спремни примити и позвао католике да крену у сусрет Богу.

Божићној миси у Требињу осим католичких вјерника присуствовали су и свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске, као и начелник градског Одјељења за друштвене дјелатности Зорана Милошевић. Требињски жупник Иво Шутало вјерницима је пожелио обиље заједничког живота и међусобног поштовања како би се међусобно прихватали.

Поноћна миса служена је и у Прњавору и Сребреници, а у цркви Светог Јураја Мученика у Дервенти поноћној миси, осим вјерника присуствовали су и потпредсједник РС Јосип Јерковић, министар за избјеглице и расељена лица Српске Давор Чордаш, као и представници Исламске заједнице и Гркокатоличке цркве.

За Бањалучанина италијанског поријекла Виктора Шпањолија Божић је празник над празницима јер слави рођење Христово.

- Трудим се да живим и да се понашам по божијој заповијести "Не чини другоме оно што не желиш да теби други чине". Тако се понашам током цијеле године, а посебно на Божић, који прослављам са својим најмилијим уз молитву и обилну трпезу на којој је прасетина, пилетина, пите, сарма, вино и ракија. Дјеца су добила поклоне, слаткише и колаче - рекао је Шпањоли. ++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана