Бошњачка дјеца у Липљу нису дошла на наставу

Срна
Бошњачка дјеца у Липљу нису дошла на наставу

Зворник - Ученици бошњачке националности из подручног одјељења зворничке Основне школе "Свети Сава" у Липљу јуче нису дошли на наставу.

Директор ове образовне установе Радомир Петровић каже да се дјеца нису појавила у школи јер им родитељи то не дозвољавају због неријешеног питања матерњег језика.

- Родитељи су, као и раније, незадовољни што се у ђачке књижице уписује језик бошњачког народа, умјесто, како траже, "босански језик" - рекао је Петровић.

Он је навео да у четири подручна одјељења ове школе наставу похађа око 70 ученика бошњачке националности, а на наставу јуче није дошло њих 16. Истакао је да се ова прича понавља сваког полугодишта, те да не зна хоће ли дјеца данас доћи на наставу јер родитељи школу нису контактирали.

- Нема више смисла ни разговарати у вези са тим, јер родитељи тјерају своје, а ми само поштујемо устав. Школа није адреса за њихове проблеме - рекао је Петровић.

У Министарству просвјете и културе РС раније су истакли да се ученицима бошњачке националности у педагошку документацију уписује назив језика у складу са Уставом РС, те да не умањују ниједном народу право на језик.

Подсјетили су да је Уставни суд БиХ утврдио да је одредница "језик бошњачког народа" у складу са Уставом БиХ.

Настава у другом полугодишту јуче је почела у 187 основних и 93 средње школе у Српској, а ресорни министар Дане Малешевић упутио је честитку ученицима и наставницима.

Он је најавио да би ускоро требало да буде усвојен Закон о средњем образовању и васпитању који ће створити претпоставке за реформу у средњем образовању.

Из Полицијских управа Бањалука и Приједор апеловали су на возаче да повећају опрезност и смање брзину кретања возила у близини школа због повећаног присуства школске дјеце у саобраћају.

А.Ј.Р.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана