Borike kod Rogatice, nekada inspiracija za muzičare, danas zaboravljeno selo

Sreten Mitrović
Borike kod Rogatice, nekada inspiracija za muzičare, danas zaboravljeno selo

Rogatica - Kraj Rogatice u istočnoj Bosni ima jedno malo selo u kojem ljudi od davnina uzgajaju rasne arapske i bosanske konje. Zove se Borike.

Ispisano je to na omotu albuma "Šta bi dao da si na mom mjestu" legendarne grupe "Bijelo dugme", čijih je sedam pjesama od avgusta do oktobra 1975. nastajalo uz galop konja na Borikama. Iako su od tada prošle četiri decenije, ni Borike, a ni pjesme nisu izgubile sjaj, dok mještani s ponosom čuvaju svaki detalj ove priče i najbolje godine ergele.

Inspiracija koju je Goran Bregović dobio od plemenitih životinja i bajkovite prirode osjeća se u njegovim stihovima i muzici rođenim na Borikama. Uz Bregu su tih mjeseci Borike pohodili basista Zoran Redžić, orguljaš Vlado Pravdić, bubnjar Ipe Ivandić i solista Željko Bebek. Tromjesečni boravak "Bijelog dugmeta" ostao je u najljepšem sjećanju i osoblju hotela "Borike". Kažu da bi bili presrećni kad bi ih ponovo mogli dočekati i u krnjem sastavu, makar i ne snimali nove ploče.

Hvale se da Borike i ovdašnji hotel nisu bili dobri domaćini samo "Bijelom dugmetu". Ovdje se, istina kraće vrijeme, odmarala i Lepa Brena sa njenim "Slatkim grehom". Bilo je to krajem juna 1983. godine. Vijest o njihovom dolasku brzo se pronijela Borikama, zabilježili su hroničari, pa su mnogi pohitali da vide Brenu, koja je tek krčila estradne staze, ali se nije slučajno našla kraj Rogatice.

- Još ranije sam čula od "dugmića" da se umoran čovek na Borikama može prijatno odmoriti u miru i tišini. Pošto je meni i mojoj ekipi, nakon koncerata po Bosni, potreban takav odmor, a bili smo u blizini Borika, eto razloga za našu posetu ovom simpatičnom mestu - pričala je tada Brena.

U godinama boravka Lepe Brene na Borikama ovo selo i istoimeni hotel bili su pod opsadom. Dolazili su gosti iz cijele bivše Jugoslavije, a grupne posjete i aranžmani su otkazivani zbog nedostatka smještaja.

Sadašnji menandžment i osoblje hotela "Borike" ne mogu tako nešto ni u snu doživjeti, iako se ovo selo nije mnogo promijenilo. Hotel je temeljno renoviran, a i dalje je ostala mogućnost šetnje prirodom, jahanja konja, vožnje fijakerom ljeti i saonicama zimi. Putnike namjernike će dočekati i domaća kuhinja sa specijalitetima ovog kraja, uštipcima i krompirima sa kajmakom, cicvarom u medu, purom, ali i mesom sa ražnja od nadaleko čuvene boričke jagnjadi.

Međutim, čini se da sve to nije dovoljno da namami veći broj turista, a posjete estradnih umjetnika ostaće zabilježene samo u stihovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana