Бореновић: Значајни напори владике Јована да очува српски идентитет

Срна
Бореновић: Значајни напори владике Јована да очува српски идентитет

Бањалука - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да је положај Српске православне цркве и српског народа у Епархији пакрачко-славонској сложен и захтјеван, те да се чине максимални напори да се очува српски идентитет у овом дијелу Хрватске.

Након данашње посјете Пакрацу и епископу пакрачко-славонском Јовану, Бореновић је нагласио да је ово једна од најстаријих епархија у Српској православној цркви у којој данас има свега 15.000 Срба.

„Владика Јован чини изузетне напоре да обнови епархију на здравим основама. Покренуо је пројекат обнове епархијског двора и библиотеке са знатним бројем књига и рукописа који говоре о постојању српског народа у овом дијелу Хрватске“, рекао је Бореновић Срни.

Он је навео да владика Јован ради у веома тешким условима и доприноси томе да Српска православна црква и српски народ у Хрватској буду видљиви и да се држе свог историјског насљећа.

„Значајно је да епархија све чини да сачува српски идентитет, језик, духовност и културу, те да се једнака пажња поклања обнови свих цркава у епархији“, истакао је Бореновић.

Он је додао да је прије 25 година у Пакрацу и околини живјело већинско српско становништво, али да се веома мало људи вратило након егзодуса 1995. године, што представља један од највећих проблема епархије.

Осим Бореновића, у посјети Епархији пакрачко-славонској био је и члан Предсједништва ПДП-а Милан Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана