Borci u Doboju smjenjuju gradonačelnika

Dijana Dujić
Borci u Doboju smjenjuju gradonačelnika

Doboj - Boračka organizacija u Doboju počela je juče podjelu materijala po svojim mjesnim odborima za prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića zbog odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Doboj Zoran Bijelić je izjavio da će u gradu biti postavljeni punktovi za prikupljanje potpisa za peticiju. Borci su dali rok gradonačelniku i skupštinskoj većini, koju predvodi SDS, da ponište odluku o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, ali to nije učinjeno ni poslije protesta upozorenja, na kojem se okupilo više od 2.000 građana.

- Ne samo da odluka nije poništena, nego nas niko iz Gradske uprave i Skupštine nije pozvao ni telefonom. Zbog toga smo se odlučili za prikupljanje potpisa za peticiju kojom ćemo tražiti smjenu Petrovića. Prikupljanje potpisa će trajati nekoliko dana - kazao je Bijelić i dodao da je potrebno sakupiti 7.001 potpis da bi se inicijativa za smjenu Petrovića našla na dnevnom redu Skupštine grada, dok je 35.000 potpisa potrebno za pokretanje referenduma za njegov opoziv.

Kontroverzna odluka o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta sa sjedištem u Istanbulu usvojena je 3. marta u dobojskom parlamentu glasovima odbornika SDS-a, NDP-a, DNS-a i SDP-a. Gradska Boračka organizacija zatražila je odmah od Gradske uprave da sazove vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bi bila poništena ta odluka, a uprkos obećanjima ona nije održana.

Arhivska građa

Borci zahtijevaju i da spomen-soba bude vraćena u Dom vojske, da iz tog objekta bude iseljen "Merhamet", te da bude pokrenuta izgradnja spomen-obilježja poginulim borcima Vojske RS u centralnom gradskom parku.

Zoran Bijelić je naveo da su u toku aktivnosti u vezi sa primopredajom dijela arhivske građe koja je iz nekadašnje spomen-sobe Doma vojske izmještena u kasarnu u Miljkovcu. On je naveo da će građa po preuzimanju biti smještena u nekadašnje prostorije spomen-sobe Doma vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana