Borci iz Fole traže smjenu predsjednika Skupštine

 Borci iz Fole traže smjenu predsjednika Skupštine 01.03.2018 15:32 | Radmila Đević

Foča - Članovi opštinske Boračke organizacije Foča jučerašnjim mirnim okupljanjem zatražili su smjenu predsjednika Skupštine opštine Foča Izeta Spahića zbog toga što je na sjednici u septembru prošle godine rekao da je za njega prvi predsjednik RS Radovan Karadžić najveći ratni zločinac, što je, kako je naveo, potvrđeno prvostepenom presudom Međunarodnog suda u Hagu.

Borci su svoje nezadovoljstvo iskazali protestnom šetnjom od centralnog spomenika palim borcima do Centra za kulturu i informisanje gdje je održavana redovna februarska sjednica lokalnog parlamenta, kojem su predali zahtjev za smjenu Spahića.

Pet mjeseci poslije Spahićeve izjave o Karadžiću i nakon što su fočanski odbornici usvojili na sjednici u novembru zaključak kojim se najoštrije osuđuje istupanje predsjednika fočanskog parlamenta, borci su se odlučili da protestom zatraže njegovu smjenu.

Tvrde da su uvrijeđeni njegovim izjavama o Karadžiću koji, kako ističu, nije pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom.

- Mi smo pokrenuli sve moguće korake prije ovog protesta za smjenu Spahića, podnosili zahtjeve Skupštini, ali nisu nam ih uslišili. Spahićeva izjava uvrijedila je građane i nas borce koji smo stvarali Republiku sa Radovanom Karadžićem. Tražimo da odbornici po Pravilniku o radu SO Foča smijene Izeta Spahića - rekao je predsjednik Predsjedništva BO Foča Srđan Stanković.

Spahić je istakao da poštuje emocije i stavove boraca i građana, te da svojim izjavama o Karadžiću nije imao namjere bilo koga da vrijeđa.

- Ono što sam izgovorio, izgovorila je cijela planeta, a to je prvostepena presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i sva moja diskusija na tu temu se završava - rekao je Spahić.

Dodao je da je i ranije bilo sličnih pisanih zahtjeva lokalnom parlamentu za njegovu smjenu.

- Poslovnik kaže da inicijativa za smjenu treba da potekne od najmanje jedne trećine odbornika, treba da bude obrazložena i da ima potpis podnosilaca. Svaki put na Kolegijumu sam tražio da se o tome diskutuje, ali nisu bili ispunjeni uslovi da se ta tačka nađe na dnevnom redu Skupštine, tako da ta inicijativa nije dobila potrebnu podršku - pojasnio je Spahić, koji smatra da protesti boraca imaju političku pozadinu, te da iza njih stoji dio opozicije.

Iz Boračke organizacije tvrde da iza njih ne stoji nijedna politička partija, već da su protesti isključivo volja boraca. Oni su, ukoliko ne dođe do smjene Spahića, najavili nove proteste i radikalnije mjere.

SO je ranije zaključkom osudila Spahićevu izjavu za koju je rečeno da ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, da je politički štetna i nepromišljena, te da je tom izjavom prekršen etički kodeks po kome su svi odbornici obavezni da se ponašaju u skladu sa Statutom, poštujući jednaka prava i uvjerenja drugih.

Mašić

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjeća da su na novembarskom zasjedanju svi odbornici iz srpskih stranaka jednoglasno osudili izjavu Spahića i izrekli mu "posljednju opomenu".

- Za nas je taj postupak u Skupštini završen - jasan je Mašić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica