Borci Doboja traže izlazak iz turske zajednice

Dijana Dujić
Borci Doboja traže izlazak iz turske zajednice

Doboj - Boračka organizacija iz Doboja zaprijetila je juče da će pokrenuti potpisivanje peticije za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića, ako u narednih sedam dana ne bude sazvana vanredna sjednica dobojskog parlamenta na kojoj bi bila poništena odluka o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta.

Kontroverznu odluku, koja je izazvala bijes stanovnika Doboja početkom sedmice, donijeli su odbornici skupštinske većine, koju čine SDS, NDP, DNS i SDP. Protiv ulaska Doboja u Zajednicu opština turskog svijeta sa sjedištem u Istanbulu bili su odbornici SNSD-a, koji su u znak protesta napustili sjednicu, a uzdržani su prilikom glasanja bili predstavnici SP-a.

Boračka organizacija uputila je otvoreno pismo lokalnim i republičkim organima vlasti, u kojem je zatražila da ta odluka hitno bude poništena.

- Ako se vlasti ogluše o naš zahtjev, organizovaćemo punktove za prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika i masovne proteste ispred Gradske uprave, gdje će nam se pridružiti borci iz svih mjesnih boračkih organizacija. Spremni smo da alarmiramo i ostale stanovnike i preduzmemo radikalne mjere ako ne ponište tu odluku - poručio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Doboj Zoran Bijelić.

U Boračkoj organizaciji ističu da su se o odluci konsultovali sa boračkom populacijom i da je jedinstven stav da je ona ponižavajuća za borce i srpski narod.

- Neodgovorno je pobuđivati emocije kod onih koji su za RS i Doboj dali svoje najmilije i onih koji su u toj borbi dali dio sebe, a pogotovo gaziti po onima koji su ugradili živote u temelje Doboja i Srpske - rekao je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Doboj Miladinko Kovačević.

Odluka o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta izazvala je gnjev i u dobojskoj Organizaciji porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

- Svaka stopa ovdje je prolivena krvlju. Armirali smo RS i uzduž i poprijeko kostima naših najmilijih. Ne može se pljuvati po tome - kazao je predsjednik Organizacije Dragomir Jović.

Portparol Gradske uprave Zdravko Đuričić rekao je da nisu primili zahtjev Boračke organizacije za povlačenje odluke i da će ga, ukoliko ga dobiju, razmotriti. Odbornici SDS-a nisu željeli da komentarišu zahtjev boraca, uputivši nas na šefa Kluba odbornika te stranke u Skupštini grada Radoslava Nikolića, koji je kazao da je na poslu i da će danas moći da komentariše zahtjev za povlačenje odluke. Sretko Đurković iz NDP-a, koji je glasao za odluku, smatra da u njoj nema ništa štetno ni za Doboj ni za građane.

- Ako neko dokaže da je ovo štetna odluka po srpski nacionalni interes, spreman sam da povučem glas - kazao je Đurković.

Predstavnici opozicije u dobojskoj Skupštini kažu da će biti među prvima koji će podržati peticiju i proteste da bi poništili odluku.

- Radujem se da je sve više ljudi protiv te sramne odluke. Ne smijemo dopustiti da pod pričom ulaganja bude ugrožen naš identitet - kazala je odbornik SNSD-a Sanja Vulić.

Spomen-soba

Boračka organizacija je zatražila od vlasti u Doboju da vrate spomen-sobu u bivši Dom vojske i da iz tog objekta izmjeste Merhamet, kako bi borci dobila prostoriju. Zatražili su i izgradnju spomen-obilježja palim borcima u Gradskom parku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana