Болница у Требињу облачи топлије рухо

Ратомир Мијановић
Болница у Требињу облачи топлије рухо

Требиње - Реконструкција објекта требињске Болнице ових дана је у пуном јеку, а када уградња савременог система гријања-хлађења, те обнова фасаде и столарије буде завршена, пацијенти и запослени имаће много боље услове за лијечење и рад.

Директор Болнице Васо Мијановић каже да радови теку планираном динамиком и да би сви послови требало да буду завршени до 1. децембра.

- Имали смо великих проблема, јер зграда датира из 1964. и ово је њена прва реконструкција. Више неће бити проблема са гријањем и хлађењем установе, а ефекти ће се осјетити на уштеди електричне енергије коју трошимо - каже Мијановић.

Обновом је обухваћено око 5.300 метара квадратних површине, а планирано је да на кровној конструкцији зграде буду постављени соларни панели.

Представник извођача радова Бранко Дангубић истиче да ће предвиђени рок за завршетак посла бити испоштован.

- Усклађујемо послове са високим температурама ваздуха, радове почињемо рано ујутро, не реметимо пацијенте и нормалан рад Болнице - каже Дангубић.

Реконструкција објекта Болнице, која се спроводи у оквиру пројекта енергетске ефикасности, омогућиће уштеде електричне енергије од око 40 одсто.

Укупна вриједност радова је 1,47 милиона марака, од чега град Требиње учествује са 280.000 марака.

Пројекат енергетске ефикасности реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а у Требињу су, осим зграде Болнице, њиме обухваћене и зграде Факултета за производњу и менаџмент, Студентског центра и Ликовне академије.

Отворен Дијализни центар

Грађани Требиња и цијеле источне Херцеговине од ове године ће у требињској Болници моћи да користе услуге новог Дијализног центра, који је данас званично отворен.

Директор Болнице Васо Мијановић нагласио је да нови Дијализни центар увелико побољшава услуге хемодијализе и да је добро то што грађани више неће морати да иду изван ове регије по терапију.

- Дијализа је у Требињу постојала и раније, али смо били јако скучени, није постојао овакав квалитет и оволики број мјеста. Неки пацијенти су морали ићи у Фочу, Касиндо или у Мостар - рекао је Мијановић.

У Дијализни центар уложено је 500.000 марака и изграђен је средствима требињске Болнице уз подршку Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана