Бољи услови за студенте и пацијенте у Требињу

Ратомир Мијановић
Бољи услови за студенте и пацијенте у Требињу

Требиње - Влада РС уложиће око милион марака у реконструкцију два павиљона Студентског центра, Академије ликовних умјетности и Факултета за производњу и менаџмент Требиње.

Ово је јуче, приликом обиласка радова, саопштила министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, нагласивши да је то најбољи доказ да Влада РС улаже у Требиње.

- Влада заједно са организацијом УНДП реновира и енергетски опрема овај објекат, који је саграђен давне 1908. године, док је посљедња реконструкција обављена 1999 - рекла је Голићева.

Она је додала да је веома битно да студенти добију добре услове за рад и боравак.

- Биће урађена комплетна термичка изолација, измјена крова, а прозори и врата ће бити промијењени. Поставићемо потпуно нову ЛЕД расвјету, промијенићемо гријање и климатизацију - казала је Голићева.

Она је истакла да је радове иницирао менаџмент Студентског дома и Факултета, али не и град Требиње. У овим објектима је смјештено око 400 студената, који ће на крају грађевинске сезоне, када радови буду завршени, добити знатно боље услове.

Директор Студентског центра Спасоје Радовић захвалио је Влади и Голићевој што су имали слуха за студенте.

Голићева је јуче најавила и санацију Опште болнице Требиње, у шта ће бити уложено више од 650.000 КМ.

- Планирано је побољшање гријања, изолације, промјена отвора. На крају кад подвучемо црту, трошкови за одржавање болнице биће смањени за 50 одсто - рекла је Голићева.

Она је изразила наду да ће послије избора оваквих и сличних пројеката у Требињу бити много више, јер је Влада РС водила и води рачуна о становницима овог града.

Санација Опште болнице почеће већ наредне грађевинске сезоне, до када ће бити завршени неопходни административни послови. У плану је постављање соларних панела, а топлотним пумпама биће омогућено снабдијевање топлом водом.

Пројекат

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију реализује "Пројекат енергетске ефикасности", који се финансира из средстава Свјетске банке.

Пројектом је предвиђено улагање у школе и болнице с циљем побољшања енергетске ефикасности. То ће довести до смањења потрошње енергије, текућих трошкова, као и до унапређења комфора у затвореним просторијама.

Колико ће бити издвојено новца?

1 милион марака за Студентски центар

650.000 марака за Општу болницу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана