Bolji uslovi za đake u Blatnici

Srna
Bolji uslovi za đake u Blatnici

Teslić - Đaci Osnovne škole “Dositej Obradović” u teslićkom naselju Blatnica nova znanja i vještine ubuduće će sticati u toplijim učionicama jer je juče ozvaničen završetak radova, vrijednih oko 200.000 KM, na poboljšanju energetske efikasnosti ove škole.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić zahvalila je predstavnicima Ambasade Švedske, čijim sredstvima je, osim ovog objekta, energetski opremljeno i sanirano još deset objekata, u saradnji sa lokalnim zajednicama i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

- Srpska sprovodi projekat energetske efikasnosti uz tehničku podršku UNDP-a. Uspjeli smo da saniramo 31 objekat od 2015., a naš je cilj daleko veći - istakla je Golićeva i navela da će se već od maja naredne godine krenuti u drugu fazu energetske obnove još 40 javnih objekata.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je da je u proteklih šest godina ova ambasada uložila oko 200.000.000 KM putem mjera energetske efikasnosti u BiH.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhrob Hošhmuhamedov je rekao da su partneri u projektu sanacije škole u Blatnici, u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji realizuju UNDP i Vlada Švedske, Fond za zaštitu životne sredine i opština Teslić.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović rekao je da sredstvima Ambasade Švedske i fonda u projekte utopljavanja javnih objekata u RS na godišnjem nivou bude uloženo oko 2.000.000 KM.

Golićeva je prethodno posjetila federalnu opštinu Maglaj, gdje je istakla da je, zahvaljujući saradnji ministarstva i UNDP-a, BiH prva i za sada jedina u Evropi dobila veliku donaciju od Zelenog klimatskog fonda od 17,3 miliona dolara za projekte u oblasti energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana