Bolji uslovi za 350 studenata u Foči

Radmila Đević
Bolji uslovi za 350 studenata u Foči

Foča - Savremeno opremljen studentski dom u kojem će biti smješteno 346 studenata otvoren je juče u Foči, a prvi stanari trebalo bi da se usele već idućeg mjeseca.

Osim soba za studente, dom posjeduje i sobe za gostujuće profesore, čitaonicu, biblioteku, te kuhinju i kotlovnicu. Da bi studenti imali što bolje uslove u njihovoj "drugoj kući", svaka soba ima čajnu kuhinju i toalet.

Istakavši da je riječ o jednom od najljepših studentskih domova u regionu, predsjednik RS Milorad Dodik je naglasio da je u izgradnju i opremanje ovog objekta Vlada RS uložila 7,5 miliona maraka.

- Ulaganje u Univerzitet u Istočnom Sarajevu i poboljšanje studentskog standarda dokaz su generalnog strateškog opredjeljenja Srpske - istakao je Dodik.

Dodik je predložio da dom nosi naziv "Pavle i Boriša", po upokojenom patrijarhu srpskom Pavlu, koji je dao blagoslov za osnivanje Bogoslovskog Fakulteta u Foči i pokojnom akademiku Boriši Staroviću, osnivaču i prvom dekanu Medicinskog fakulteta.

- Konačno je otvoren ovaj objekat na koji smo svi ponosni i u čijoj izgradnji smo svi učestvovali. Konkurs za useljavanje studenata je raspisan. Prvo će biti useljeni brucoši, a kasnije i ostali studenti - rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da se izgradnjom doma u Foči ispunjava cilj Univerziteta, a to je obezbjeđivanje kvalitetnog studentskog standarda i smještaja.

- Ovaj novi dom u Foči, zatim studentski dom u Palama, nova zgrada Bogoslovskog fakulteta dokaz su daljeg razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ponosni smo što naši studenti dobijaju sve bolje  uslove - rekao je Grujić.

Prema riječima načelnika opštine Foča Radisava Mašića studentski dom jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata tokom posljednjih godina u ovoj lokalnoj zajednici.

Otvaranje doma najviše je obradovalo studente Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči, ali i sve njihove kolege koji stiču znanje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Ovo nam mnogo znači, jer smo morali da plaćamo privatni smještaj, a nismo imali ni menzu. Dom će riješiti naše goruće probleme - kaže student Jelena Pavlović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš otvaranje doma ocijenio je velikim korakom za poboljšanje uslova studiranja.

Novi domovi

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić najavio je da će uskoro biti adaptiran i studentski dom u Trebinju, a dogodine domove će dobiti i Lukavica i Zvornik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana