Bolji uslovi na riznici semberskih proizvoda

Ljiljana Aleksić
Bolji uslovi na riznici semberskih proizvoda

Bijeljina - Zelena pijaca u Bijeljini, koja je prava riznica raznovrsnih proizvoda sa semberskih njiva, ali i omiljeno mjesto za susrete sugrađana, korak po korak dobija novi izgled.

S obzirom na to da su domaći proizvodi lična karta Semberije, u preduzeću "Komunalac", koje upravlja zelenom pijacom, potrudili su se da rekonstruišu i urede mjesto gdje se njima najviše trguje. Rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga u "Komunalcu" Danijel Perić kazao je da je u prethodnom periodu popločana unutrašnjost pijace, a nabavljene su rashladne vitrine za meso, mlijeko i mliječne proizvode.

- Nabavkom rashladnih vitrina na zelenoj pijaci obezbijeđena je mikrobiološka ispravnost namirnica, a znamo od kakve je to važnosti za korisnike usluga i kupce - istakao je Perić dodajući da su u idućoj godini planirana veća ulaganja.

- Završićemo popločavanje pijace u cjelosti, a imamo namjeru da zamijenimo pijačne stolove ili tezge kako bi gradska pijaca izgledala po uzoru na pijace u većim gradovima u okruženju - navodi Perić.

On je dodao da broj zakupaca na bijeljinskoj zelenoj pijaci govori u prilog tome da ljudi u Semberiji vjeruju u tradicionalne proizvode.

- Uprkos velikom broju hipermarketa na području Bijeljine, mi smo uspjeli da zadržimo naše zakupce tezgi i zato se moramo prilagođavati zahtjevima tržišta - kaže Perić.

Na sadašnjoj lokaciji zelena pijaca radi od 1948. godine, a najposjećenija je utorkom i petkom, jer su to od davnina pijačni dani kada bude izložena bogata ponuda domaćih proizvoda. Bijeljinci to dobro znaju i zato tada i najviše kupuju.

Penzionerka Dušanka Aleksić kaže da voće, povrće, ali i mliječne proizvode redovno kupuje na zelenoj pijaci.

- Više volim da te proizvode kupujem na pijaci nego u prodavnicama. Imam svoje prodavce od kojih godinama kupujem i sigurna sam u kvalitet - kaže ova Bijeljinka.

Olenija Trifković skoro 18 godina je zakupac tezge.

- Radim godinama na zelenoj pijaci i imam svoje mušterije. Nekada su uslovi bili teži, ali sada se radi na poboljšanju, pa je malo lakše. Prehranjujem porodicu od ovog posla - kaže ona.

Tezge

Zelena pijaca raspolaže sa 313 pijačnih stolova, a tokom godine bude zakupljeno 87 tezgi, dok ostale budu izdate uz dnevni zakup. Cijene zakupa nisu mijenjane u posljednjih desetak godina, a u "Komunalcu" to ne planiraju ni u idućoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana