Bolje snabdijevanje vodom za 4.000 fočanskih domaćinstava

Radmila Đević
Bolje snabdijevanje vodom za 4.000 fočanskih domaćinstava

Foča - Ugovor o realizaciji druge faze vodovoda, koji podrazumijeva rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže u Foči sa priključcima u dužini od 20 kilometara, kao i obnovu i izgradnju izvorišta Krupica u Miljevini, potpisan je juče, a vrijednost investicije je 2,8 miliona maraka.

U drugoj fazi ovog projekta Foča će dobiti pet kilometara nove zajedničke sekundarne mreže i oko 15 kilometara novog cjevovoda za 4.000 priključaka, koliko je potrošača u gradskoj zoni.

- Ovo je nastavak izgradnje novog vodovoda, koju smo počeli prije dvije godine. Na ovaj način riješićemo problem sa vodom za narednih 50 do 100 godina, jer ćemo obnoviti kompletnu sekundarnu mrežu i sanirati izvorišta u prigradskom naselju Miljevina. Narednih mjeseci biće mnogo radova u gradu, prekopavaćemo ulice, zbog čega molimo građane za razumijevanje i strpljenje - rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Prema ugovoru koji su potpisali predstavnici opštine sa izvođačem radova, banjalučkim preduzećem “Eko-euro tim”, rok za počinjanje povjerenog posla je mjesec i po. 

- Rok za završetak radova je 14 mjeseci i mi ćemo se truditi da posao završimo u tom roku. Upravo ovo vrijeme, kada se izlazi iz zime, najbolje je za početak radova - rekao je predstavnik banjalučkog preduzeća Zoran Vučinović.

U preduzeću za vodovod “Izvor” smatraju da je rekonstrukcija vodovoda najznačajnija investicija u snabdijevanju vodom grada u posljednjih pola vijeka.

- Ova faza je veoma važna jer su cijevi godinama u lošem stanju, a sada će biti zamijenjene novim, otpornim, čime će se konačno dobiti sigurna i kvalitetna sekundarna vodovodna mreža. U Miljevini ćemo urediti vodozahvat na izvorištu Krupica, koje ima izuzetno loš način kaptiranja. Svi korisnici će tako biti povezani na sekundarnu i primarnu mrežu - pojasnio je direktor “Izvora” Miomir Bojat.

Prva faza rekonstrukcije vodovoda u Foči, koja je koštala 4,6 miliona maraka, završena je pretprošle godine. Izgrađen je glavni vodovod dužine 12 kilometara, kaptaža, novi rezervoar u gradu, rasteretna komora, automatska hlorna stanica, sekundarni cjevovodi manjih prečnika i 2.000 priključaka sa automatskim očitavanjem.

Treća faza

Treća faza obnove vodovoda podrazumijeva izgradnju kolektora otpadnih voda, čime bi ovaj kapitalni projekat u Foči, čija je ukupna vrijednost deset miliona evra, bio završen.

Osim Foče, projekat obnove vodovoda sprovodi se u više od dvadeset lokalnih zajednica u Srpskoj, a sprovode ga Vlada RS i Evropska investiciona banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana