Bogoslovija u Foči 20 godina rasadnik pravoslavlja

R. Đ.
Bogoslovija u Foči 20 godina rasadnik pravoslavlja

Foča - Služenjem svete liturgije i slavskim obredom Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči proslavila je juče svog duhovnog pokrovitelja Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Jedna od osam bogoslovskih škola i jedina u BiH ovakvog tipa, tokom više od dvije decenije postojanja izrasla je u pravi rasadnik znanja i čuvara pravoslavlja, a u ovom učilištu petogodišnje znanje trenutno stiče 65 učenika iz svih krajeva Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Sabrani pod svodovima crkve Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu sa vjernim narodom i gostima, đaci i profesori škole molitveno su se prisjetili svog nebeskog zaštitnika čijim putem ljubavi i požrtvovanja smjerno hode. Buduće pronosioce riječi vjere u ovu ustanovu dovela je hrišćanska ljubav uz koju su odrastali.

- Želja za Bogoslovijom javila mi se još u osnovnoj školi, u četvrtom razredu, po uzoru na mog dedu i ujaka, a kasnije očvrsnula odlascima u crkvu - kaže Milan Erić iz Šimanovaca, učenik petog razreda Bogoslovije.

Rektor Bogoslovije arhimandrit Lazar Lazarević kaže da sljedbenici svetog Petra Dabrobosanskog u Bogosloviji sa vjernim narodom Foče učestvuju u obogaćivanju duhovnog i kulturnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana