Богданка и буба пркосе годинама

Сретен Митровић
Богданка и буба пркосе годинама

Рогатица - Са четири деценије возачког стажа Богданка Јоловић из Рогатице држи апсолутни примат међу женама које возе аутомобиле на подручју ове општине. Слично је и са њеним старим добрим "фолксвагеном", популарном "бубом".

Јоловићева, која је бивши радник катастарске службе, испричала је да су је одувијек привлачили аутомобили. Не крије да је најмање двије године возила "фићу", прије него што је положила возачки испит.

- Када сам добила дозволу, 1975, купили смо "бубу" и од тада смо нераздвојне. Једино сам ја у међувремену добила сиједу косу, а моја "буба", умјесто почетне бијеле, постала је лила. Промјена је и у томе што сам ја добила статус пензионера, а "буба" олдтајмера. Постала је атракција, највише је загледају млади и дјеца, а ја сам срећна што још трајемо и пркосимо времену - рекла је Јоловићева.

Додала је да су са њеном "фолциком" прешли пуно километара. Најмање десет година, у предратном периоду, она, муж и дјеца ишли су на море овим возилом. Стизала је до Улциња, Сутомора, Баошића, Будве...

- Тутњало се до Бијељине, Зворника, у Сарајево бар једном седмично и никад нисмо остали на путу. Понекад је неки дио требало поправити, али се увијек радило о ситним кваровима које смо лако и брзо отклањали - рекла је Јоловићева и додала да, иако је избројала скоро 40 година, још се нађе резервних дијелова за њену "бубу". Истина, по њих се најчешће мора до Београда или Њемачке, али има их и то је најважније.

- За воланом сам ево већ више од 40 година и са задовољством могу рећи да никада нисам имала ни најмању несрећу, нити сам платила казну за саобраћајни прекршај. Може се рећи да сам једним дијелом и мајстор. На "фолцики" редовно мијењам гуме, уље, филтере, брисаче. Трудим се да моје возило увијек и изнутра и извана буде уредно - испричала је Јоловићева, чије је возило своје године и статус олдтајмера показало и недавно на матурској свечаности овдашњих средњошколаца.

- У пару са једним "фићом" моја "буба" је изазвала више пажње него скупоцјена возила са затамњеним стаклима, плаћена више десетина хиљада марака или евра - казала је Богданка.

Возачи

Према подацима Станице полиције у Рогатици, на подручју ове локалне заједнице има нешто више од 2.500 регистрованих возила и равно 2380 возача разних категорија. Међу возачима је око десет процената жена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана