Блокаде рачуна и пљенидба увели ред у локалне касе

Данијела Стоканић
Блокаде рачуна и пљенидба увели ред у локалне касе

Бањалука - Блокада рачуна и пљенидба имовине утицале су на локалне власти у Српској да редовније уплаћују порезе и доприносе, што потврђује и податак Пореске управе РС према којем је дуг општина и градова за пет мјесеци смањен за више од 400.000 марака.

Према подацима Пореске управе, дуг за неизмирене обавезе локалних заједница 22. фебруара износио је 714.548 КМ. Тај износ у октобру прошле године био је изнад 1,14 милиона марака.

У поступку принудне наплате, према подацима Пореске управе, прошле седмице налазили су се Костајница, Брод, Соколац и Билећа, док је у блокади једино био жиро-рачун општине Костајница.

- Доспјеле обавезе општине Источно Ново Сарајево у принудној наплати привремено су обустављене, јер је овај порески обвезник поднио захтјев за репрограм обавеза - казали су у Пореској управи.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је тренутни дуг ове општине око 170.000 марака, те да ће бити измирен у наредних 15 дана.

- Поднијели смо захтјев за репрограм пореског дуга, због чега су обуставили принудну наплату - казао је Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова РС.

Додао је да су локалне заједнице свјесне да се порези и доприноси морају плаћати.

- Мјере које је Пореска управа увела су уозбиљиле нашу финансијску дисциплину. Међутим, ми са уплаћивањем обавеза не каснимо својом вољом, већ зато што нам други на вријеме не уплаћују новац који нам припада. Осим тога, имамо и бројне друге обавезе - казао је Ћосић.

Према његовим ријечима, ова и наредна година биће период стабилизације, а мораће се наћи механизми да се сви доприноси и порези редовно измирују.

Према ријечима начелника Костајнице Драге Бундала, жиро-рачун општине блокиран је због дуговања за порезе и доприносе за два мјесеца у висини од 28.000 марака.

Он је истакао да је са рачуна општине одмах скинуто 14.000 марака, док је остатак требало да буде измирен ових дана.

- Проблема са приливом новца увијек имамо у првом кварталу године, због чега нисмо били у могућности да обавезе према Пореској управи измиримо у року - рекао је Бундало.

Начелник Сокоца Милован Бјелица истакао је да су од добили опомену за неизмирене обавезе за протекли мјесец и да су оне требало да буду измирене по приливу новца у буџет.

Економиста Зоран Павловић истакао је да би локалне заједнице требало да буду примјер свима кад је у питању дисциплина измирења обавеза.

- Пореска управа се понаша веома озбиљно кад је у питању наплата њених потраживања. У овим случајевима треба бити оштар према онима који не измирују своје обавезе, али и наградити оне који се понашају одговорно и плаћају порезе и доприносе на вријеме - сматра

Мјере

Законом о пореском поступку РС прописано је да Пореска управа РС покреће поступак принудне наплате пореских обавеза по службеној дужности истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза.

У поступку принудне наплате Пореска управа на располагању има више мјера, а то су блокада жиро-рачуна, обуставе на личним примањима обвезника, пљенидба готовине и покретних ствари, запљена потраживања пореског обвезника, као и упис хипотека над непокретном имовином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана